NAKON 18 GODINA

Vladika Grigorije i službeno se vratio u Mostar

grigorije
VL FOTO
02.01.2011.
u 13:35

Vladika Grigorije danas je u Mostaru proslavio eparhijsku Krsnu slavu - Svetog Ignjatija Bogonosca

Mostar je danas, nakon 18 godina, ponovo postao sjedište Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.

Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije objavio je danas službeni povratak sjedišta Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske u Mostar i pozvao Srbe da se vrate u ovaj grad.

Vladika Grigorije danas je u Mostaru proslavio eparhijsku Krsnu slavu - Svetog Ignjatija Bogonosca, a svetu arhijerejsku liturgiju u Staroj crkvi služilo je više vladika - umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, dalmatinski Fotije i raško-prizrenski Teodosije.         

Episkop Grigorije rekao je u besjedi da je povratak sjedišta Eparhije u Mostar jedan od najznačajnijih događaja u istoriji Crkve, te da će sada biti sve više uz svoj narod, i u dobru i u zlu.

Pozivajući Srbe da se vrate u Mostar na svoja vjekovna ognjišta, vladika Grigorije je dodao da Mostar bez Srba, kao ni bez Hrvata i Bošnjaka, ne može biti ono što je oduvijek bio.

Svečanosti povratka Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske u Mostar nazočio je veliki broj visokih zvanica sa područja Mostara i cijele Hercegovine.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić rekao je da je povratak vladike Grigorija velika i značajna stvar za Mostar, ne samo za Srbe, nego i za sve druge koji žive u ovom gradu.
        
Mostar je bio sjedište Eparhije od 18. stoljeća sve do 1992. godine, kada je izmješteno u Trebinje.

Ključne riječi

Komentara 1

BO
boskovic
19:03 02.01.2011.

To je jedna pozitivna vjest u Novoj Godini

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?