Federacija BiH

Vlada u krizi, MMF čeka proračun FBiH

Nikšić
30.11.2012.
u 09:20

Ministri SDA, HSP-a BiH i NSRzB-a protiv proračuna

Bez ministara iz reda SDA, HSP-a BiH, NSRzB-a, koji su zbog Razvojne banke FBiH odlučili bojkotirati do daljnjeg rad federalne Vlade, premijer Nermin Nikšić jučer je uputio u parlamentarnu proceduru prijedlog proračuna u iznosu 2,214.180.122 KM, za 2013. godinu.
 

Burna rasprava

Nakon burne rasprave u kojoj su glavnu riječ protiv federalnog premijera i predloženog proračuna vodili zastupnici iz SDA i Stranke za BiH, predsjedatelji Zastupničkog doma Fehim Škaljić najavio je za ponedjeljak, 3. prosinca, izvanrednu sjednicu Doma posvećenu proračunu. Premijer Nermin Nikšić u izjavi za novinare izravno je vezao usvajanje proračuna s nastavkom stand by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom, čiji bi izostanak donio velike financijske probleme Federaciji i ugrozio njenu fiskalnu stabilnost. S njim se slažu i ekonomski stručnjaci, tako je profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu dr. Aziz Šunje u izjavi za Fenu kazao kako se ne smije ni pomisliti na neusvajanje proračuna u zadanom roku jer bi to predstavljalo opću tragediju za FBiH. Ne vidim drugog izlaza nego da se proračun usvoji i trenutačno ne mogu uopće sagledati posljedice, ako se to ne dogodi.
 

SDP brani Nikšića

Bez stand by aranžmana došlo bi u pitanje i djelovanje svih institucija koje se financiraju s proračuna. Jednostavno nastao bi kolaps u FBiH”, kazao je Šunje. Tvrdnje odmetnutih ministara iz SDA, HSP-a BiH i NSRzB-a da premijer bez suglasnosti cijele Vlade ne može uputiti proračun demantirao je Ured za zakonodavstvo. Na optužbe SDA, HSP-a BiH i NSRzB-a da Nikšić radi ilegalan posao oko proračuna, reagirali su i iz SDP-a braneći premijera tvrdnjom da on koristi svoje ustavne i zakonske ovlasti. Ovim je osujetio plan SDA, NSRzB-a i HSP-a koji žele kaos.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?