FEDERACIJA BiH

Vlada pravi segregaciju, dijeli narod i zbog struje

struja
VL FOTO
01.07.2011.
u 09:02

Vlada Nermina Nikšića, zbog poskupljenja, uvodi subvencije za potrošače električne energije samo za one koje pokriva EP BiH, o Elektroprivredi HZ HB ni riječi

Nacionalna diskriminacija, ili segregacija najbolje su riječi koje opisuju namjeru platformaške vlasti u Federaciji BiH da će subvencionirati razliku u cijeni struje za socijalno ugrožene kategorije stanovništva koje se električnom energijom opskrbljuju iz Elektroprivrede BiH.

Subvencije i dugovanja

Na prekjučerašnjoj sjednici predsjednik nelegalno izabrane Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić zadužio je ministre da naprave program kako najnovije poskupljenje električne energije u Elektroprivredi BiH, kao teret, ne bi snosio najsiromašniji dio stanovništva. Ni u jednoj svojoj izjavi ili pojašnjenju federalni premijer nije se izjasnio hoće li takve subvencije vrijediti i za potrošače koji električnu energiju dobivaju iz Elektroprivrede HZ HB, u kojoj za sada nije bilo poskupljenja struje.

“Vlada je pripremila program i u suradnji s EP-om BiH subvencionirat ćemo razliku u cijeni električne energije za sve one potrošače koji se ponašaju štedljivo i domaćinski”, kazao je premijer Nikšić.

Kažnjavanje dobitaša

Također je pojasnio da će najsiromašniji slojevi stanovništva, kao što su umirovljenici s najnižim primanjima i druge socijalne kategorije koje ne budu trošile više od prosječne potrošnje struje po kućanstvu, a što iznosi 268 kilovat-sati mjesečno, plaćati struju po staroj cijeni. Izjava SDP-ova premijera stigla je u trenutku kada su umirovljeničke udruge zaprijetile prosvjedima protiv Vlade, nakon što je Regulatorna komisija za električnu energiju FBiH (FERK) odlučila da struja od 1. srpnja za potrošače koje opskrbljuje Elektroprivreda BiH za kućanstva poskupljuje 15,77 posto. Osim toga, gubitke koje gomila Elektroprivreda BiH, platformaška Vlada planira sanirati iz dobitaka koje bilježi Elektroprivreda HZ Herceg Bosne, zbog čega ovih dana užurbano rade na izmjeni kompletne upravne strukture u mostarskoj tvrtki.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?