LAŽNO OBEĆANJE

Vlada odustala od socijalnih trgovina, prave ih potrošači

mujezinović
VL FOTO
13.08.2010.
u 08:12

Prve trgovine u kojima bi cijene bile niže trebale su biti otvorene u Tuzli, Mostaru, Sarajevu i Zenici, a sredstva bi se prikupljala preko humanitarnih linija, SMS poruka i robnih rezervi

Otvaranje posebnih trgovina za socijalno ugrožene kategorije stanovništva ostalo je jedno od neispunjenih obećanja federalne Vlade, odnosno entitetskog ministarstva trgovine.

Bez konkretnih mjera

Prije godinu i pol ministar Desnica Radivojević najavljivao je ovaj projekt kao jednu od konkretnih mjera u borbi protiv ekonomske krize i siromaštva. Čak su analizirani i koncepti koji se primjenjuju u nekim drugim europskim zemljama. Prve trgovine u kojima bi cijene osnovnih životnih namirnica bile znatno niže od tržišnih trebale su biti otvorene u Sarajevu, Tuzli, Mostaru i Zenici, a sredstva su trebala biti prikupljana preko humanitarnih linija i SMS poruka, iz robnih rezervi, carinskih zapljena i humanitarne pomoći. Ministar i njegovi suradnici su na odmoru, pa nismo uspjeli dobiti službeno očitovanje o sudbini ovog projekta. U Uredu za zaštitu potrošača koji djeluje pri ovom ministarstvu kažu da o tome “ništa ne znaju”. Međutim, neslužbeno se doznaje kako je još prije nekog vremena Ministarstvo odustalo od otvaranja trgovina za socijalno ugrožene. Odnosom prema ovom pitanju ogorčeni su i u potrošačkim udrugama koje su trebale biti svojevrsni partneri Vlade u uspostavi socijalnih trgovina. Tajnik Saveza potrošača u Sarajevu Mesud Lakota kaže da mu je dosta laži iz federalne Vlade. - Svi su nas varali i lagali. Godinama su obećavali, a na kraju ništa. Od njih smo službeno dobili odgovor da niti jedna vlada ne može donijeti odluku kojom će se omogućiti otvaranje trgovina za socijalno ugrožene kategorije stanovništva.

Novi udari na potrošače

Odlučili smo sami raditi na tome i uskoro će javnost biti informirana što planiramo uraditi. Mislim da ćemo vrlo brzo imati konkretne rezultate kada je u pitanju otvaranje ovih trgovina, ističe Lakota. Cijela priča dodatno dobiva na težini nakon posljednjih najava o drastičnom poskupljenju brašna i ostalih prehrambenih proizvoda već početkom jeseni. To će, sasvim sigurno, biti novi udar na socijalno najranjivije kategorije, a ponajviše na umirovljenike. Naime, ako kruh i brašno poskupe, očekuje se rast cijena i drugih proizvoda što, kako sami tvrde, nikako ne bi mogli izdržati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?