TROŠKOVI

Vlada na cvijeće potrošila 7.000 KM, a na fotografije 10.000 KM

cvijeće
VL FOTO
09.06.2010.
u 09:36

Federalni dužnosnici još nisu dali odgovor zbog čega svake godine na računala, čajeve, kave, dnevnice, telefone, poštanske usluge i komunalije potroše milijune maraka

Ovog recesijskog ljeta nitko od dužnosnika vlasti Federacije BiH neće se po bagatelnoj cijeni odmarati u luksuznim sobama Vile Trpanj na Pelješcu. Rezidentni objekt u čiju je adaptaciju spiskano više od 1,5 milijuna maraka i u čije održavanje se mjesečno još potroši oko 5000 maraka, ovog ljeta zjapit će prazan.

Bespotrebni troškovi

Razlog banalan - nije riješeno pitanje vlasništva nad objektom između Vlade Federacije BiH i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Prije nego što će u privatnom aranžmanu otići na ljetni odmor, federalni dužnosnici još nisu dali odgovor zbog čega svake godine na računala, čajeve, kave, dnevnice, telefone, poštanske usluge i komunalije potroše milijune maraka proračunskog novca. Na ime plaćanje godišnje naknade za korištenje (pretplata) licencija i tehnološko osiguranje po osnovi zaključenog ugovora sa SYS Company d.o.o. Sarajevo, a vezano za ugovor o strateškom partnerstvu s Microsoft BiH, Vlada je prošle godine potrošila, stoji u revizijskom izvješću, 740.104 marke. Ni taj novac nije bio dovoljan da 18 institucija federalne vlasti radi na piratskim računalnim programima, ne koriste licencirani računalni sustav, a deset institucija o ovoj stavci uopće nije dostavilo informacije. Štedljivost nije pokazana na puno banalnijim stvarima. Članovi stručne komisije koji su trebali obaviti knjigovodstvenu evidenciju dugovanja bivšeg Federalnog ministarstva obrane i Vojske Federacije BiH, uzeli su 9.403 marke, a zadatak uopće nisu obavili. Iako su komisije imenovane u 2006. i 2008. godini, one nisu u cijelosti izvršile zadatke utvrđene rješenjem o imenovanju, a istima je, ističu revizori, u razdoblju 2007.-2009. godina isplaćena neto-naknada u iznosu od 83.631 KM.

Plaćali nepostojeći rad

Zanimljivo je da su za predsjednike svih spomenutih komisija imenovane ista osoba, a i članovi komisija se u većini slučajeva ponavljaju. Unatoč krizi, plaće zaposlenika su u prošloj godini iznosile ukupno 2,809.983, a u 2008. godini 2,169.255 maraka. Uvidom u putne evidencije, Ured za reviziju institucija u Federaciji BiH utvrdio je nedosljednu primjenu pravilnika o vođenju evidencije o prijeđenim kilometrima po pojedinačnim relacijama. U kategoriju bizarnih troškova spada i 10.206 maraka za fotografske usluge, kao i 7.684 marke za nabavu cvjetnih aranžmana. Za prekovremeni rad iz entitetskoga proračuna je isplaćeno 17.011 maraka, premda o tome nemaju urednu ni točnu dokumentaciju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?