Intervju

Vlada koja je bez većine morala bi automatski otići

Radoje Vidović
18.02.2013.
u 09:30

Posezanje za vitalnim nacionalnim interesom kupovina je vremena za dodatno povlačenje sredstava iz proračuna. SDA zna što dobiva ostankom na vlasti u Federaciji

Kako su i najavili zastupnici SDA, koji imaju većinu u Klubu Bošnjaka, su na izvanrednoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, održanoj krajem proteklog tjedna, posegnuli za vitalnim nacionalnim interesom, te će konačnu riječ o smjeni Vlade Federacije BiH imati Ustavni sud. Problem je, međutim, što Vijeće za zaštitu nacionalnih interesa pri Ustavnom sudu Federacije BiH nije popunjeno te je zapravo neizvjesno kada će popuniti i tako moći očitovati o zahtjevu Kluba Bošnjaka. Kako na novonastalu situaciju gleda i vidi li kraj cirkusu oko reforme vlasti u Federaciji BiH, za Večernji list govori Radoje Vidović, predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Vidović, koji je iz HDZ-a BiH, prošlog je ljeta imenovan predsjedateljem Doma naroda, a na toj je dužnosti zamijenio Karolinu Pavlović, kadar NS Radom za boljitak čije su imenovanje stranke pobjednice općih izbora iz 2010. godine, također, smatrale nelegalnim. Vidovićevim imenovanjem za predsjedatelja Doma naroda počeo je proces rekonstrukcije vlasti u Federaciji BiH koji još nije priveden kraju niti se zna kada će biti.

• Iako je većina zastupnika u oba doma Parlamenta Federacije BiH na izvanrednim sjednicama održanim proteklog tjedna izglasala nepovjerenje federalnoj Vladi, ona ipak ostaje. Kakve su Vaše prognoze, dokad će se čekati na popunu Vijeća za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa pri Ustavnom sudu Federacije BiH koje će odlučiti o tomu je li odluka o smjeni Vlade legalna?

Ne bih se složio s vašom konstatacijom da Vlada ostaje. Rezultati glasovanja u oba doma su definitivno pokazali da trenutačna Vlada odlazi. U svakoj iole demokratskoj državi je dovoljno da Vlada izgubi potporu parlamentarne većine i da automatski odstupi, te omogući formiranje nove Vlade i time pokaže elementarno poštovanje prema volji građana izraženoj na izborima. Popuna sudaca u Ustavnom sudu zavisi od gospode Budimira, Kebe i Pudarića. Nakon što oni usuglase imena, prijedlog dolazi na potvrdu u Dom naroda. Iskreno se nadam da će ova procedura biti završena u skoro vrijeme.

 

Ostatak intervjua pročitajte u današnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?