Sjednica

Vlada Federacije se raspala, jedino rješenje imenovanje nove

Vlada
21.03.2013.
u 09:30

Nermin Nikšić ostaje pri stavu da neće sazivati sjednice Vlade u situaciji kada je Lijanović protuzakonito sebi priskrbio ingerencije premijera

Puč u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, koji je izveo dopremijer Jerko Ivanković Lijanović, uz pomoć ministara iz SDA, Boljitka i HSP-a, samo je potvrdio kako izvršna vlast u ovom entitetu ne funkcionira.

Bez sjednica

Premijer Nermin Nikšić ostaje pri stavu da neće sazivati sjednice Vlade u situaciji kada je dopremijer Lijanović protuzakonito sebi priskrbio ingerencije premijera. Na eventualne sjednice koje bude sazivao Lijanović neće se odazvati nitko od osam članova Vlade iz SDP-a. Za ostale stranke iz parlamentarne većine potez dijela Vlade predvođene Lijanovićem nije iznenađenje. Dopredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara kazao je kako je ta vlada pokazala svu apsurdnost svog postojanja, kao i katastrofalne rezultate rada.

-Potvrđuje to i način na koji završava njihov mandat, počevši od međusobnih tužbi, traženja ostavki, smjenjivanja pa sve do ovakvih udara kao što je promjena poslovnika, suprotno Zakonu o vladi i Ustavu, ističe Čavara. On dodaje kako izvršnu vlast u FBiH treba vratiti u ustavne i zakonske okvire, a to je najprije moguće povlačenjem odluke visokog predstavnika kojom je i uspostavljena sadašnja nelegalna izvršna vlast.

Nelegalan čin

- Time bi se otvorio put da se demokratskim putem i procesima kroz parlament izabere kompletna izvršna vlast, zaključuje Čavara. I u HDZ-u 1990. smatraju da su posljednja događanja samo potvrda da Vlada FBiH više ne može funkcionirati. Glasnogovornik stranke Veso Vegar kazao je kako je izmjena poslovnika nelegalan čin iza kojeg stoji pokušaj preuzimanja potpune kontrole nad proračunskim sredstvima, kao i novcem u javnim poduzećima.

-Vlada više ne funkcionira ni legalno ni nelegalno ni uspješno ni neuspješno, zapravo mi nemamo nikavu Vladu, kaže Vegar.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?