SURADNJA

Vlada Federacije BiH Shellu dala monopol na istraživanje

nafta
Arhiva VL
20.03.2012.
u 09:35

Nizozemskoj kompaniji predat će se i kompletna stara dokumentacija o istraživanju nafte

Apsolutni gospodar nad istraživanjem naftnih polja te eksploatacijom “crnog zlata” na prostoru FBiH idućih nekoliko godina imat će svjetski naftni div, nizozemska kompanija Shell. Na temelju Memoranduma o razumijevanju koji su ispred Vlade FBiH potpisali predsjednik Nermin Nikšić, federalni ministar energetike i rudarstva Erdal Trhulj, a ispred naftne kompanije Shell Marcus Antonini i Michael Foly Nizozemcima na putu istraživanja naftnih polja u dijelu Hercegovine i sjeverne Bosne neće stajati niti jedna administrativna barijera.

Dapače, imat će potpuni monopol, a kao dio uslužnog servisa za njihove buduće poslovne akvizicije platformaška Vlada je stavila i javno poduzeće Energoinvest iz Sarajeva. Kako piše u Memorandumu o razumijevanju, Shell je jedino dužan konzultirati se s Federalnim zavodom za geologiju vezano uz format podataka, koji trebaju biti dostavljeni Vladi da bi isti bili kompatibilni sa kompjutorskim softwareom koji koristi Geološki zavod Federacije BiH. Kako bi istraživanja naftnih polja u Federaciji BiH od spomenute kompanije krenula, Vlada će zatražiti od Energoinvesta, ali i svih prethodnih vlasnika, dokumentacije u kojoj spominju ranija istraživanja. Vlada će, kako stoji u dokumentu, ako to bude moguće, preko Geološkog zavoda ili nekim drugim putem osigurati Shellu sve druge neophodne informacije i uzorke povezane s istraživanjem nafte.

Kad dobiju dokumentaciju, Shell će je o vlastitom trošku analizirati i nakon 11 mjeseci od potpisivanja spomenutog memoranduma, odlučiti ima li temelja za nastavak istraživanja. Ako bude podloge za daljnja istraživanja, to pravo će imati nizozemska kompanija i njezina povezana društva, kao i ekskluzivna prava na istraživanja, procjenu i po mogućnosti u komercijalni razvoj. Niti jedna ugovorna strana Vlada i Shell nemaju po ugovoru nikakvih uzajmnih obveza kad je u pitanju plaćanje zapošljavanje djelatnika. “Naš zahtjev Shellu je da se praktično istraži svaki milimetar Federacije. Radi se o 26 tisuća kilometara teritorija koji će biti istraženi na temelju dokumentacije rađene od 1970. do 1990. godine”, poručuju iz Vlade.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?