Prijedlog

Vlada FBiH dogovara i ekonomsku podjelu BiH

Nermin Nikšić
24.10.2013.
u 09:56

Ako Dom naroda ne odbaci prijedlog zakonskih izmjena, aktualna federalna vlast mogla bi potpuno ugušiti mikrokreditni sektor u FBiH

Vlada Federacije BiH definitivno se oglušila o ozbiljna upozorenja da će predložene izmjene i dopune Zakona o mikrokreditnim organizacijama nanijeti goleme štete ovom sektoru u Federaciji BiH te pojačati entitetsku podjelu ekonomskog prostora BiH. Na to je, kako kažu u Udruženju mikrokreditnih organizacija u BiH (AMFI), upozoreno i u javnoj raspravi o izmjenama i dopunama zakona, čije je zaključke Vlada ignorirala.

Gušenje sektora


Osim što se predloženim zakonom dalje usložnjava ionako nejasan i preopsežan sustav propisa i derogiraju neka od temeljnih prava upravljanja ovim organizacijama, iz AMFI-ja upozoravaju i na produbljavanje razlika u zakonima koji reguliraju rad mikrokreditnih organizacija u Federaciji BiH i Republici Srpskoj. Pri tome je poslovanje u FBiH sve teže, a službeni podaci govore kako klijenti iz ovog entiteta u sve većem broju podižu kredite u mikrokreditnim organizacijama u RS-u. Ako Dom naroda Parlamenta FBiH danas ne reagira i odbaci skandalozni prijedlog zakonskih izmjena, aktualna federalna vlast mogla bi potpuno ugušiti mikrokreditni sektor u ovom entitetu, jer se stalnim izmjenama on stavlja u nepovoljan položaj u odnosu na RS. Usto, pojačavaju se razlike u uvjetima poslovanja između dva entiteta iako je riječ o jedinstvenom ekonomskom prostoru.

Značaj sektora

Frapantno zvuči podatak da za konačnu verziju prijedloga zakona uopće nije urađena analiza usklađenosti s europskim direktivama, što je posljednjih godina praksa za sve propise koji se donose u BiH. Koliki je značaj mikrokreditnog sektora u BiH svjedoči podatak da su ove organizacije do sada odobrile više od 6,5 milijardi KM i 2,5 milijuna mikrokredita koji su utjecali na povećanje zaposlenosti i generiranje novih prihoda korisnika kredite, a samim tim i na rast prihoda države. U dobre namjere Vlade mnogi sumnjaju i zbog činjenice da je odbila svih 10 amandmana AMFI-ja kojima bi se barem djelomično ublažila šteta koju će proizvesti sporne zakonske izmjene. Iako su im puna usta borbe za cjelovitost BiH u svim segmentima, uključujući i ekonomski, aktualna federalna vlast skoro svakodnevno povlači poteze koji idu u potpuno drugom smjeru. Potvrđuje to i primjer vlasnika lunaparka iz Bosanske Gradiške koji je kažnjen u Sarajevu samo zato što je postavio ringišpil i ljuljačke, a da prethodno nije otvorio poslovnu jedinicu u FBiH. I na ovaj način se produbljuje međuentitetska podjela ekonomskog prostora koja ionako otežava rad svih gospodarskih subjekata u zemlji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?