Sarajevo

Vlada do izbora nastavlja bez hrvatskih stranki

nermin
vl foto
22.09.2013.
u 10:23

Predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić je pozvao sve one koji su izišli iz ove stranke da vrate svoje mandate

Vlada Federacije BiH, osim što je nelegalna, od petka je i službeno bez stranki s hrvatskim predznakom. Naime, budući da su se dvojica ministara (Anto Krajina i Vjekoslav Čamber) koja su u Vladi bila postavljena ispred HSP-a BiH (jedine stranke s hrvatskim predznakom) izjasnila kako više nisu članovi te stranke u Vladi ovog entiteta, ostale su samo bošnjačke stranke (SDA i SDP) i Narodna stranka Radom za boljitak koja se predstavlja multietničkom strankom. Iako je predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić po završetku sjednice Glavnog stana HSP-a BiH pozvao ministre Krajinu i Čambera da vrate mandate stranci preko koje su došli do tih pozicija, do toga neće doći te će ova dvojica ministara nastaviti svoj posao obavljati kao samostalni strijelci, odnosno Krajina po nalogu donedavnog zamjenika predsjednika HSP-a BiH Josipa Perića, dok je Čamber u dobrim odnosima i s Perićem i s predsjednikom Federacije Živkom Budimirom. Naime, HSP BiH nema nikakvog mehanizma da “prisili” spomenute ministre da vrate fotelje stranci te da na njihova mjesta dođu neki drugi (poslušniji) kadrovi, a s druge strane, i kada bi se pokrenuo mehanizam njihova razrješenja i imenovanja novih ministara, taj proces bi trajao predugo. Kada bi se krenulo s razrješenjem Krajine i Čambera, na poteškoće bi se naišlo već na prvom koraku budući da za njihovo razrješenje najprije treba dobiti suglasnost predsjednika Federacije BiH Živka Budimira.

Zbog od ranije poznatih odnosa i relacija Jurišić - Budimir za očekivati je da Budimir ne bi postupio po Jurišićevim željama. S druge strane, i kada bi Budimir pristao na nešto takvo, za razrješenje ministara trebala bi se dobiti suglasnost i dvojice dopredsjednika Federacije Mirsada Kebe i Svetozara Pudarića, što je također malo vjerojatno za očekivati. Ipak, valja naglasiti kako je izlaskom dvojice HSP-ovih ministara iz federalne Vlade predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić došao na svoje budući da je i sam još prije nekoliko mjeseci povukao pitanje izlaska HSP-a iz vlasti. Naime, Jurišić je uvidio kako s dvojicom ministara i ne može učiniti ništa u Vladi FBiH, odnosno da rijetko koji njihov prijedlog dobije većinu glasova za prolaz, zbog čega je pokrenuo inicijativu izlaska iz vlasti.

Ovoj inicijativi najviše se protivio Josip Perić, donedavni zamjenik predsjednika HSP-a BiH, koji je inzistirao da HSP BiH ostane u Vladi FBiH jer nije vidio ništa sporno u njenom funkcioniranju, te je pozvao Jurišića da umjesto izlaska iz Vlade on iziđe iz HSP-a, odnosno da da ostavku na mjesto predsjednika ove stranke.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?