ODLUKA

Vlada će dug rudnika u Posušju plaćati do 2015. godine

vlada
VL FOTO
09.02.2012.
u 16:02

Sredstva od 1,323.899 konvertibilnih maraka, namijenjena izmirenju duga Rudnika boksita Posušje po osnovi doprinosa za mirovinsko i invalidsko, zdravstveno, te osiguranje od neuposlenosti, bit će realizirana između 2012. i 2015. godine

Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o financijskom konsolidiranju rudnika ugljena u FBiH prema obračunatim, a neuplaćenim javnim prihodima u razdoblju od 2009. do 2015. godine. Novina je to što se sada ovaj zakon odnosi i na konsolidiranje rudnika boksita. Konkretno, radi se o Rudniku boksita d.o.o. za eksploataciju rude Posušje, koji je u državnom vlasništvu, a u cilju stabiliziranja tekućeg poslovanja i stvaranja uvjeta za dalji razvitak.

Sredstva od 1,323.899 konvertibilnih maraka, namijenjena izmirenju duga Rudnika boksita Posušje po osnovi doprinosa za mirovinsko i invalidsko, zdravstveno, te osiguranje od neuposlenosti, bit će realizirana u četiri jednaka godišnja obroka, između 2012. i 2015. godine. Ovo je rezultat amandmana koji je na Nacrt zakona podnio Zastupnički dom Parlamenta FBiH u cilju da se zakonom obuhvate rudnici boksita u Posušju i Širokom Brijegu koji, zbog velikih devastacija u razdoblju od 1991. do 1996. godine, nisu bili u mogućnosti brzo pokrenuti proizvodnju. Na traženje Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije da ovi rudnici dostave dokumentaciju o usuglašenom stanju dugovanja s nositeljima osiguranja, Rudnik boksita Posušje je dostavio pisani akt kojim iskazuje dug od 1,349.904 KM, uz napomenu da će pokazatelje o usuglašenosti dugovanja naknadno dostaviti, dok je Rudnik boksita Široki Brijeg potvrdio kako je veći dio obveza po osnovi doprinosa izmirio na osnovi Sporazuma potpisanog s Federalnom poreznom upravom.

Treba spomenuti kako je federalna Vlada do sada rudnicima u Bosni isplatila nekoliko stotina milijuna maraka sredstava, dok su rudnici u Hercegovini u potpunosti marginalizirani. Upravo zbog toga, odluka o isplati 1,3 milijuna maraka u četiri rate za rudnik u Posušju zvuči kao loša šala.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?