Drama

Više od tisuću otpuštenih vojnika pokušalo nasilno ući u Parlament

Skandal
27.02.2013.
u 09:24

Iskazan je zajednički interes da se pitanje ove populacije mora regulirati, ali i da ne smije doći do ugrožavanja sporazuma BiH s MMF-om

Umjesto planirane sjednice Zastupničkog doma na kojoj je trebalo biti razmatrano više važnih zakona i odluka, jučer se u i oko zgrade Parlamenta FBiH događala prava drama. Situacija je bila napeta još od jutarnjih sati kada je počelo okupljanje više od tisuću otpuštenih vojnika zahtijevajući usvajanje zakona kojim će se regulirati njihov status. Takav zakon je i bio predviđen za razmatranje na jučerašnjoj sjednici, ali je rukovodstvo Zastupničkog doma odlučilo da se za kraj ožujka odgodi usvajanje sveoubuhvatnog zakona koji bi regulirao prava ove populacije. Time se pokušalo ispoštovati uvjete koje je pred FBiH postavio MMF. Međutim, nakon što im je ova informacija o odgodi usvajanja zakona predočena, većina bivših vojnika reagirala je burno i pokušala fizički ući u zgradu Parlamenta. Nastupila je kaotična situacija u kojoj su znatno malobrojniji specijalci krajnjim naporima uspjeli spriječiti ljutite prosvjednike da uđu u zgradu Parlamenta. I pored toga, situacija je satima bila napeta, a unutar Zastupničkog doma nastojalo se pronaći rješenje koje će barem djelomično zadovoljiti prosvjednike, ali i izbjeći ugrožavanje aranžmana s MMF-om. - Iskazan je zajednički interes da se pitanje ove populacije mora regulirati, ali i da ne smije doći do ugrožavanja sporazuma BiH s MMF-om, kazao je predsjedatelj Fehim Škaljić. U razgovore i pokušaje iznalaženja rješenja uključio se i premijer Nermin Nikšić. Zbog prosvjeda bivših vojnika duže vrijeme su bile blokirane prometnice u središtu grada. Prosvjedu su se pridružili i prevareni jamci koji su zahtijevali da se usvoji zakon kojim će se zaštititi njihova prava.

Ključne riječi

Komentara 1

CO
cobra73
16:38 27.02.2013.

Podgrijava se bosanski lonac ponovo!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?