Akcija

Više od polovine tvrtki u Federaciji BiH nema licencirane programe

Tvrtke
13.07.2012.
u 09:26

Kod 137 subjekata konstatirano je da nemaju licencirane programe za razliku od 124 subjekata koji ih posjeduju

Vršeći inspekcijske preglede, članovi Federalne uprave za inspekcijske poslove konstatirali su da više od polovine pregledanih tvrtki nemaju licencirane programe. Tijekom 15 dana vršenja inspekcijskih pregleda, obavljene su 304 kontrole. u kojima je sudjelovalo 78 inspektora, a kod 137 subjekata konstatirano je da nemaju licencirane programe za razliku od 124 subjekata kod kojih je ustanovljeno da posjeduju licencirane programe.

Represivne mjere

Podatke je novinarima iznio ravnatelj Federalne uprave za inspekcijske poslove Ibrahim Tirak u Sarajevu, te istaknuo izravne i neizravne učinke proizišle vršenjem inspekcijskih kontrola. Ravnatelj je istaknuo da su u tijeku vršenja inspekcijskog nadzora inspektori izricali manje represivne mjere preventivnog karaktera, odnosno, donosili su odluke o otklanjanju nedostataka. Subjektima nadzora koji nisu posjedovali licencirane programe je bio omogućen rok za otklanjanje neregularnosti bez izricanja kazni. Samo u dva slučaja inspektori su izrekli kaznene mjere u vidu prekršajnog naloga u ukupnom iznosu od 7000 KM. Također je naveo da su inspektori koristili USB - stik u nekoliko slučajeva te da to nije izazvalo bilo kakve negativne učinke.

Izravni i neizravni učinci

Što se tiče izravnih učinaka direktor Tirak je zaključio da je preko tisuću tvrtki licenciralo softvere koje koriste, te da su provedene nabave novih softvera. Istaknuo je da je proračunski učinak zahvaljujući ovim aktivnostima po pitanju uplaćenog PDV-a u BiH oko 700.000 KM, a po pitanju novih radnih mjesta evidentiran je broj od 140 novozaposlenih IT - suradnika i drugog osoblja partnerskih kuća koje distribuiraju softverke programe i drugih pravnih osoba. Kada su u pitanju neizravni učinci, ovom kampanjom i provedenim inspekcijskim nadzorom postignut je značajan učinak na spoznaji građana i podizanju kolektivne svijesti u smislu korištenja licenciranih softera.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?