PROSLAVA

Više od 500 Planinića skupa se prisjetilo svojih korijena

planinic
Mile Pavlović
27.04.2011.
u 11:21

Ovogodišnji završni sedmi susret članova te velike obitelji počeo je okupljanjem na mjesnom groblju u Gracu i svetom misom

Nakon što je 17. travnja 2006. u čitlučkoj mjesnoj zajednici Gradac održan prvi veliki susret članova obitelji Planinić koji vode podrijetlo iz tog sela, ta se tradicija nastavila održavati svake godine na Uskrsni ponedjeljak u drugom mjestu gdje Planinići žive.

Sedmi susret

Nakon prvog u Gracu, drugi susret Planinića održan je u Zagrebu, treći u Cernu, četvrti u Ljutom Docu, peti u Vitaljini, šesti u Crnićima-Jasenica kod Čapljine. Ovogodišnji sedmi susret Planinića ponovo je održan u čitlučkom Gracu gdje se okupilo više od 500 Planinića iz Graca i 50-ak mjesta iz BiH, Hrvatske i ostalih dijelova svijeta u koja su se iz Graca raselili. Kao što je i red, ovogodišnji završni sedmi susret članova te velike obitelji počeo je okupljanjem na mjesnom groblju u Gracu i svetom misom za sve pokojne Planiniće i ostale pokojne. Uz koncelebriranje župnika don Đure Bendera, svetu misu predslavio je don Ljubo Planinić iz Graca, inače autor vrijedne knjige “Rodoslovlje Planinića”.

Tom prilikom don Ljubo je potanko govorio o naseljavanju Planinića u Gradac i njihovu raseljavanju dalje po svijetu. - I red je da se na našem završnom druženju okupimo ovdje na gračanskom groblju. Ovdje su nam pokopani zajednički preci, oni iz 17. i 18., a djelomično i iz 19. stoljeća. Na ovom groblju, dragi prezimenjaci, svi smo u prvom koljenu srodstva… U Gracu je naša „prakuća“, „pradom“ u kojem smo po našim precima svi rođeni. „Pradom“ iz kojeg smo se raseljavali. Tu su još i temelji i krovovi ove prve kuće iz koje su se obitelji tri brata dalje granale, razvijale i po Hercegovini raseljavale.

Ovdje počinje naše rađanje i naše raseljavanje – kazao je na početku svete mise don Ljubo.

Slavlje uz ručak

Nakon mise, druženje je nastavljeno je u obnovljenom gračanskom domu na Glavići gdje se okupilo više od 500 članova te obitelji i njihove rodbine. Tom prilikom svoje prezimenjake – biranim riječima pozdravio je dipl. inž. polj. Tomo Planinić Tušup, domaćin i organizator susreta.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar bucalo
bucalo
23:54 29.04.2011.

moja pok baba Fila je od Planinica

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?