Vojni stanovi

Više od 15.000 ratnih stradalnika traži stanove od Federacije BiH

zgrade dubovac
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
07.05.2010.
u 11:14

Ivo Miro Jović tražio je podatke o broju neriješenih stambenih predmeta, kao i stanova za dodjelu

Na području Federacijr prije rata bila su ukupno 12.592 stana kojima je raspolagala bivša JNA.

Nepoznat status stanova

Polovina od ukupnog broja ovih stanova u FBiH dodjeljivana je i korištena na drugi način za vrijeme postojanja Federalnog ministarstva obrane, a činjenica je da danas nitko ne zna kakav je status većeg broja prijeratnih vojnih stanova. Koliko je pripadnika bivše JNA, vojnih i civilnih osoba, a u smislu Zakona o stambenom osiguranju i podzakonskim aktima za njegovo provođenje, zaključilo ugovor o kupoprodaji stana sa Zajednicom stanovanja bivše JNA, time ne raspolažemo. Tim podacima eventualno raspolažu nadležna tijela izvan teritorija BiH, navela je u svojoj informaciji Služba za zajedničke poslove tijela FBiH, odgovarajući na upit zastupnika Ive Mire Jovića.

Objašnjavajući neposjedovanje preciznih informacija, spomenuta federalna služba navodi da se pred sudovima u BiH i drugim nadležnim tijelima vodi velik broj postupaka i sporova, predmeta koji su navedeni ugovori. - Pokazatelji za ovu vrstu sporova su relativni, tako da iste ne možemo izraziti u nominalnim brojkama, jer se svakodnevno mijenjaju.

Tko ima pravo na stan

Ovo tim prije jer se postupci vode kroz različite zakonske procedure kojima je zajamčen dvostupanjski i trostupanjski postupak te zaštita prava i pred Ustavnim sudom BiH. Postupci u prosjeku traju od četiri do pet godina, navodi se u informaciji. Jović je tražio i podatke o broju neriješenih stambenih predmeta i broju stanova na raspolaganju za dodjelu po osnovi Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova. Ispostavilo se da se samo u preuzetoj dokumentaciji od bivšeg Federalnog ministarstva obrane nalazi oko 15.179 zahtjeva za dodjelu stana. Ovaj broj zahtjeva, međutim, nije konačan, jer se Službi za zajedničke poslove tijela Federacije BiH svakodnevno dostavljaju novi zahtjevi. Njih uglavnom podnose obitelji poginulih branitelja i ratni vojni invalidi. Kada su u pitanju takozvani vojni stanovi, u Federaciji BiH vlada prilično kaotično stanje, jer brojni zakoni koje su donijele domaće vlasti na različit način se odnose prema ovome pitanju. Postoje i sudske odluke koje su moraju poštivati, kao i odredbe Europske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama. Koliko prijeratnih pripadnika JNA još uvijek raspolaže stanovima u Federaciji BiH, a koliko njih je na raspolaganju vlastima FBiH za dodjelu ratnim stradalnicima i drugim kategorijama, znat će se tek nakon okončanja svih sudskih procesa.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?