PROJEKT

Više od 104 milijuna eura za izgradnju novog plinovoda

plin lika
Dražen Prša/VLM
01.04.2012.
u 10:14

Planirana je zapravo izgradnja dva magistralna plinovoda, jednog koji bi počinjao kod Broda, a završavao u Zenici i drugog koji bi od Sarajeva išao prema Pločama.

Potpunu plinsku ovisnost o Rusiji BiH bi mogla prekinuti najavljenom izgradnjom plinovoda od sjevera prema jugu. Ovaj svojevrsni plinski koridor za BiH ima skoro isti značaj kao i famozni cestovni koridor Vc.

Dva magistralna plinovoda

Planirana je zapravo izgradnja dva magistralna plinovoda, jednog koji bi počinjao kod Bosanskog Broda, a završavao u Zenici i drugog koji bi od Sarajeva išao prema Pločama. Plinovod B. Brod - Zenica, prema planovima, počinje u neposrednoj blizini B. Broda, gdje se očekuje spajanje s magistralnim plinovodom Zagreb - Kutina - Slavonski Brod u Hrvatskoj. Završna točka plinovoda je u Zenici, gdje se spaja s postojećim plinovodom Zvornik - Sarajevo - Zenica. Cilj projekta je novi pravac opskrbe BiH prirodnim plinom s mogućnošću diverzifikacije izvora opskrbe, te povećanje sigurnosti opskrbe postojećeg transportnog sustava BiH, proširenje tržišta i povećanje konkurentnosti prirodnog plina. Izgradnjom ovog plinovoda transportni sustav prirodnog plina BiH bi se povezao s transportnim sustavom prirodnog plina Hrvatske. Završena je početna studija izvodljivosti, a sada je potrebna izrada glavnih projekata i studije utjecaja na okoliš, te potpuno usuglašavanje između entitetskih ministarstava energetike. Dužina ovog magistralnog plinovoda je 130 kilometara, a maksimalni kapacitet bio bi od jedne do dvije milijarde metara prostornih. Ukupna investicijska ulaganja procjenjuju se na 45, odnosno 57 milijuna eura. Ovaj projekt je u fazi odobrenja EBRD banke.

Od Save do Zenice

Drugi magistralni plinovod koji se planira graditi u BiH bio bi zapravo nastavak postojećeg plinovoda Zenica - Sarajevo, odnosno magistralnog plinovoda koji bi se gradio od Save do Zenice. Tek je potrebno izraditi studiju izvodljivosti za ovaj magistralni plinovod, čija je procijenjena dužina 175 kilometara, maksimalni kapacitet također do dvije milijarde metara prostornih, a ukupna investicijska ulaganja od 59 do 73 milijuna eura. Izgradnjom oba ova plinovoda Bosna i Hercegovina bi se i na sjevernom i na južnom dijelu svog teritorija povezala s plinovodnim sustavima u susjednim zemljama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?