Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

ZZO HNŽ-a usvojio izvješća o poslovanju u protekloj godini

26. veljače 2020. u 16:54 0 komentara 54 prikaza

Zavod zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije (ZZO HNŽ) na sjednici u srijedu u Mostaru usvojio je niz izvješća o poslovanju u 2019. godini.

Uz ostala, usvojeno je Izvješće o privremenoj spriječenosti za rad do i preko 42 dana, Izvješće o upućivanju na liječenje izvan HNŽ-a, Izvješće o potrošnji lijekova, Izvješće o potrošnji ortopedskih i drugih pomagala, Izvješće o sufinanciranju troškova liječenja, nabavke lijekova i medicinskih sredstava, Izvješće o izvršenju Financijskog plana Zavoda za 2019. godinu, priopćeno je iz ZZO-a HNŽ-a.

U Izvješću o privremenoj spriječenosti za rad do i preko 42 dana evidentan je porast refundiranih doznaka za 36,5 posto, kao i porast refundiranih financijskih sredstava po istima od 45,6 posto (567.977 maraka) u odnosu na prethodnu godinu.

 U 2019. godini ZZO HNŽ-a za potrebe liječenja osiguranika u zdravstvenim ustanovama izvan županije utrošio je 1.537.198 maraka, a značajan dio tih sredstava (198.792 maraka) utrošen je za usluge PET CT-a što je porast za 9,83 posto (nominalno 36.142 maraka) u odnosu na 2018. godinu.

 "U analiziranim podacima i dalje je prisutan trend porasta broja oboljelih kojima se dijagnostika i liječenje ne može završiti u ugovornim bolničkim ustanovama unutar županije. Ovo se ponajviše odnosi na maligne bolesti kod osiguranika svih dobnih skupina, te na oboljenja u pedijatrijskoj populaciji (kod djece, osim malignih evidentan je i porast troškova za liječenje reumatskih bolesti)", navodi se u priopćenju.

 Iz Zavoda naglašavaju kako su izmjenom Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava osiguranih osoba na liječenje medicinskom rehabilitacijom izvan HNŽ-a proširena prava osiguranika na tu vrstu liječenja te je za medicinsku rehabilitaciju izvan HNŽ-a u 2019. godini, iznos utrošenih sredstava tri puta veći u odnosu na 2018. godinu i iznosi 72.428 maraka.   

 Na sjednici je usvojena Odluka o usvajanju Završnog računa za 2019.godinu, Odluka o doznačavanju sredstava osobnog sudjelovanja osiguranih osoba u pokriću dijela troškova zdravstvene zaštite zdravstvenim ustanovama za 2020.godinu i Pravilnik o načinu provođenja nadzora i kontrole.

 Po završnom računu Zavoda za 2019. godinu ostaju neiskorištena sredstva u iznosu od 3.501.602 maraka.

 "Izmjenama i dopunama Financijskog plana (Rebalansom) za 2020. godinu, koji je u pripremi, jedan dio sredstava bit će usmjeren na povećanje financiranja drugih prava osiguranika (lijekovi s Liste lijekova, Lista ortopedskih i drugih pomagala, liječenje izvan HNŽ-a, sufinanciranje troškova liječenja, nabave skupih lijekova i medicinskih sredstava i druga prava osiguranika), a drugi dio sredstva poslužiti će za osiguranje tekuće likvidnost Zavoda", navodi se u priopćenju.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.