predsjedatelj Vijeća ministara BiH

Zvizdić: Ovo Vijeće ministara ima najbolje rezultate

asd
FENA
13.04.2017.
u 17:50

Protekle dvije godine bile su najuspješnije na europskom putu BiH, svi vitalni ekonomski parametri su u porastu, unaprijeđena je regionalna suradnja, a ostvareni su i značajni pomaci u jačanju vladavine prava i borbi protiv kriminala i svih vidova ekstremizma, ocijenio je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić u intervjuu za portal Faktor, naglasivši da je institucija na čijem je čelu stvarni generator vidljivog i kredibilnog progresa koji je ostvarila BiH.

- Ali kako se to uobičajeno kaže, svaki posao se, ako vam to okolnosti dozvoljavaju, može raditi i brže i bolje. Pred nama je još puno reformskih mjera i projektnih aktivnosti koje moraju biti implementirane u skladu sa predviđenim rokovima i stvarnim potrebama bh. društva, kako bi se nastavio put ka EU integracijama i dodatno unaprijedio životni standard građana BiH - kazao je Zvizdić.

Ističe da je sasvim siguran da bi izvršni organi vlasti, kada ne bi bilo političkih opstrukcija sa kojima se svakodnevno suočavamo, a koje nerijetko dolaze i od predstavnika pozicijskih stranaka, pravovremeno i u potpunosti realizirali svoje planove rada, čime bi ukupna socio-ekonomska situacija bila znatno poboljšana.

- Nažalost, svjedoci smo da je izborna kampanja već počela, i cijenim da će razdoblje do kraja ovoga mandata biti obilježen neproduktivnim političkim prepucavanjima unutar kojih će se konstantno reciklirati iste teme koje nemaju veze sa životnim potrebama naših građana, što će neminovno voditi ka različitim blokadama. Ako u takvom ambijentu uspijemo realizirati neke od ključnih prioriteta, kao što su očuvanje ukupne stabilnosti, dobijanje kandidatskog statusa i aktivacija MAP-a, te održavanje vrlo pozitivnog trenda privrednog rasta i otvaranja novih radnih mjesta, bit će to stvarni uspjeh - rekao je.

Komentirajući optužbe koje iz opozicije stižu u posljednje vrijeme na račun učinka Vijeća ministara BiH u vezi s predlaganjem zakonskih rješenja, predsjedatelj Zvizdić naglašava da je zadatak opozicije da kritikuje poziciju, i takvo sučeljavanje različitih rješenja i koncepcija u vezi s brojnim političkim, ekonomskim, socijalnim itd. pitanjima, u osnovi je svakog demokratskog društva.

- Zbog toga svaku utemeljenu kritiku prihvatamo i analiziramo vrlo ozbiljno, tretirajući je kao korektiv ili smjernicu našeg daljnjeg rada i djelovanja. Ono što ne prihvatamo su paušalne ocjene i procjene bazirane na pukom kritizerstvu, često i politikanstvu, koje nema nikakve veze sa stručnim analizama i stvarnim činjenicama. Čini mi se da su, uz nekoliko izuzetaka, kritike koje dolaze iz opozicije uglavnom u vezi s realizacijom partijskih interesa, a ne za postizanje općeg dobra. Naravno, ne bih želio da se shvati da su nedovoljna analitika i neprincipijelno djelovanje nedostaci u vezi sa samo opzicijskim strankama, a da su političke stranke koje čine poziciju na svim nivoima vlasti u BiH idealne, i da predstavljaju prave promotore istinskih demokratskih, europskih i civilizacijskih vrijednosti. Upravo vladajuće stranke, odnosno institucije koje vode njihovi kadrovi, moraju mnogo angažiranije i konzistentnije raditi na unapređenju integrativnih procesa, realizaciji programa i strategija, podizanju standarda života i jačanju vladavine prava. A što se tiče učinka Vijeća ministara BiH, upravo ovo Vijeće ministara ima najbolje rezultate, o čemu svjedoče relevantni pokazatelji, kao i brojni izvještaji domaćih i međunarodnih institucija - rekao je, između ostalog, Zvizdić za "Faktor".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?