Konferencija u Minhenu

Zvizdić: Konferencija je prilika da se jasno kaže u kojem pravcu će se kretati sigurnosna politika

konferencija o sigurnosti
12.02.2016.
u 17:12

Zajedno s oko 600 vodećih svjetskih političara, šefova država ili vlada i stručnjaka iz cijelog svijeta, predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić prisustvuje Konferenciji o sigurnosti, koja je danas uz jake mjere sigurnosti otvorena u Minhenu, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Konferenciju su otvorili ministrica obrane Savezne Republike Njemačke Ursula von der Leyen i ministar obrane Republike Francuske Jean- Yves Le Drian.

U fokusu ovogodišnje 52. Konferencije o sigurnosti je tema “Bezgranični konflikti, ograničene mogućnosti – slabosti međunarodnog poretka”, a neke od središnjih tema su europsko ophođenje s izbjegličkom krizom, rat u Siriji, kriza u Ukrajini, europski sigurnosni poredak, te stabilnost Subsaharske Afrike i kontrola naoružanja u cyber prostoru.

Zvizdić je pred početak konferencije rekao kako je ovo prilika za raspravu u kojoj će se jasno reći u kojem pravcu će se kretati sigurnosna politika u svijetu i razmijeniti mišljenja u vezi s globalnom sigurnošću.

Zvizdić će nakon svečanosti otvaranja i pozdravnog govora predsjedavatelja Konferencije, veleposlanika Wolfganga Ischingera, prisustvovati i panel raspravama o temama “Teror ISIL-a i stabiliziranje regije” i “Teror ISIL-a i uloga interneta”.

Zvizdić će na marginama konferencije večeras održati bilateralni sastanak s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović.  

Konferenciji, između ostalih, nazoče i jordanski kralj Abdulah II, premijeri Francuske Manuel Valls, Rusije Dmitrij Medvedev, Norveške Erna Solberg, Iraka Hajder Al Abadi, Crne Gore Milo Đukanović, predsjednici Slovenije Borut Pahor, Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, Poljske Andržej Duda, Ukrajine Pietro Porošenko, ministri vanjskih poslova SAD-a John Kerry i Rusije Sergej Lavrov, generalni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini, predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz i mnogi drugi svjetski lideri.

Za ovu konferenciju, koja je prvi put održana 1962. godine, kaže se da, iako ne donosi obvezujuće dokumente i zaključke, važi za jednu od onih na kojoj svjetski lideri, kao rijetko gdje, na marginama mogu voditi bilateralne sastanke, razgovarati i dogovarati se, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?