radnja posjeta

Zvizdić - Kern: Raditi na jačanju mira, stabilnosti i sigurnosti regije

20.03.2017.
u 15:40

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić u okviru radne posjete Austriji, sastao se danas u Beču sa saveznim kancelarom Kristianom Kernom.

Razgovarali su o odnosima dviju zemalja, aktualnoj situaciji u EU i o ostvarivanju ciljeva koje BiH ima na putu ka Europskoj uniji.

Suglasili su se da su bilateralni odnosi  u stalnom usponu i da se i  trebaju unapređivati.

Predsjedatelj Zvizdić je rekao da je Austrija najveći investitor u BiH.

Naveo je da je za sve bosanskohercegovačke građane prijateljska zemlja te je zahvalio kancelaru Austrije na pomoći i podršci u zagovaranju europske budućnosti BiH.

Kancelar Kern je istakao da izuzetno cijeni napore za održavanje stabilnosti u regiji i čestitao predsjedateljem Zvizdiću na uspješnoj organizaciji sastanka premijera zapadnog Balkana.

Istaknuo je važnost činjenice da je sastanak održan upravo na prostoru zapadnog Balkana, istaknuvši da je potrebno raditi na jačanju mira, stabilnosti i sigurnosti.

Naglašeno je da Austrija, zbog dugogodišnjih političkih, ekonomskih i kulturih veza, pridaje posebnu važnost odnosima sa zemljama zapadnog Balkana.

Savezni kancelar Kern je rekao da austrijski proaktivni angažman na zapadnom Balkanu ostaje centralni element austrijske EU i vanjske politike.

Predsjedatelj Zvizdić je zahvalio kancelaru Kernu na posvećenosti očuvanju mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu. Istaknuo je konstantan progres u razvoju ekonomskih odnosa, posebno u stalnom povećanju obima ekonomske razmjene.

Rekao je da je po ukupnoj trgovinskoj razmjeni, u prošloj godini Austrija ostala na šestoj poziciji zemalja najznačajnijih trgovinskih partnera, te šesta na listi zemalja po vrijednosti izvoza. Ukazao je na mogućnost investiranja u sektore poljoprivrede, energetike, turizma, obrazovanja, zdravstva, kao i u oblastima informacionih i komunikacionih tehnologija.

Predsjedatelj Zvizdić je predložio saveznom kancelaru Kernu postizanje sporazuma u oblasti edukacije u segmentima poljoprivrede, obrazovanja i turizma, kao i postizanje sporazuma za unapređenje sistema rada poreznih uprava u BiH.

Istaknuo je značaj uloge Austrije u okviru Centralnoeuropskog regionalnog partnerstva - Višegradske grupe u aktivnostima koje se odnose na zaštitu okoliša i održivog razvoja i s posebnim fokusom na upravljanje otpadom.

Osvrnuli su se na na bosanskohercegovačku zajednicu u Austriji koja broji oko 130.000 naših građana i oko 3.000 studenata. Rekli su da je to veliki potencijal za unapređenje suradnje, posebno u kontekstu europskih ambicija.

Predsjedatelj Zvizdić je pozvao saveznog kancelara Kerna da dođe u službenu posjetu u BiH.

U delegaciji saveznog kancelara Kerna je bio i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije