riga

Zvizdić i Šarović: Summit '16+1' u Rigi koristan i kvalitetan

ada
05.11.2016.
u 20:25

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, koji boravi na summitu "16+1", što je platforma za ekonomsku i trgovinsku suradnju Kine i 16 zemalja centralne i istočne Europe, u glavnom gradu Latvije Rigi nazvao je ovaj skup kvalitetnim jer su dogovoreni budući koraci suradnje.

Ovaj susret s premijerima 16 zemlja centralne i istočne Europe i premijerom Narodne Republike Kine baziran je na već ranije utvrđenim dokumentima koji znače nove investicije Kine u ovim zemljama te bolju i kvalitetniju suradnju svih zemalja unutar ovakve grupacije.

Predsjedatelj Zvizdić najavio je kako će sljedeće godine u BiH biti održano nekoliko skupova od koristi za bh. ekonomiju, od kojih će prvi biti dolazak kineskih kompanija na sajam u Mostaru.

- To će biti prilika za postizanje dobre suradnje i ugovora kada je u pitanju izvoz bh. proizvoda u Kinu, a u fokusu će biti vino, ulje i drugi proizvodi za koje možemo postići nivo kvaliteta kakav traži veliko kinesko tržište - dodao je Zvizdić.

Kao još jedan važan skup izdvojio je konferenciju koja će biti posvećena turizmu, kada će BiH imati priliku da prezentira turističke potencijale i predstavi ih kineskim kompanijama i touroperatorima kako bi se turistička ponuda BiH pojavila u turističkim agencijama Kine.

- Kina je jedna od zemalja čiji stanovnici mnogo posjećuju Europu. Riječ je o desetinama miliona posjeta i noćenja te će BiH naći svoj prostor u tome - naglasio je.

Kako je istaknuo bilo je razgovora i o investicijama iz oblasti energetike, transporta i poljoprivrede, a Zvizdić je mišljenja da je sve na BiH i tome koliko će se brzo pripremati projekti jer će tu dinamiku pratiti kineske kompanije i investitori.

Ovom petom summitu "16+1" prisustvuje i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović koji je danas potpisao Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Narodne Republike Kine o ukidanju viza za nosioce diplomatskih putovnica, službenih putovnica i putovnica za javne poslove.

Ministar Šarović je podvukao da su detalji ovog sporazuma dogovarani posljednjih šest mjeseci, a on je, tvrdi, u interesu obje zemlje jer će olakšati putovanja nosiocima ovih putovnica, a samim tim olakšat će komunikaciju i međusobne susrete delegacija dvije zemlje.

Naglašavajući da je ovo još jedan u nizu važnih dokumenata potpisanih s Kinom, Šarović je dodao da je danas potpisan i tehnički sporazum između Elektroprivrede BiH i kineske kompanije iz oblasti energetike, zbog čega je ministar i ovogodišnji samit ocijenio uspješnim i korisnim za BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije