sastanak guvernera EBRD-a

Zvizdić i Šarović: Prilika da pokažemo investicijske potencijale BiH

06.05.2019.
u 16:29

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović su danas na pres-konferenciji u Sarajevu istaknuli značaj održavanja Godišnjeg sastanka guvernera EBRD-a koji će se održati od 7. do 9. svibnja u Sarajevu, javlja Fena. 

Zvizdić je kazao kako se očekuje više od 2.000 sudionika, uključujući prije svega lidere zemalja zapadnog Balkana, "naše susjede iz regije, jer naša namjera je da se i dalje ekonomski, infrastukturno, gospodarski jače uvezujemo kako bi napravili povećanu razinu konkurentnosti i razvoja naših ekonomija“.

- Imat ćemo priliku ugostiti gotovo 70 izaslanstava guvernera EBRD-a kao i mnoge poslovne ljude iz 38 ekonomija s kojima Europska banka za obnovu i razvoj ima svoje konekcije. Ovo će biti izuzetna prilika da pokažemo investicijske potencijale BiH, da BiH prikažemo u jednom drugom, mnogo pozitivnijem svjetlu, da na najbolji način ugostimo predstavnike financijskog sektora, potencijalne ulagače i one koji će u narednom razdoblju donositi značajne odluke kada govorimo o investicijama i budućim kreditima za našu regiju - naveo je Zvizdić.

Po njegovim riječima, zbog toga je tema ovogodišnjeg sastanka EBRD-a "Povezivanje ekonomija za jači rast“, kako bi definirali najefikasnije, najkvalitetnije modele za jačanje ekonomija posebno na području zapadnog Balkana.

- Ono što je važno istaknuti i zašto je važan ovaj sastanak EBRD-a i zašto mi EBRD smatramo jednim od naših najvažnijih partnera, jeste činjenica da je od 1991. godine EBRD investirao preko skoro 12 milijardi eura na prostor zapadnoga Balkana. Samo u prošloj godini EBRD je uložio više od jedne milijarde eura kroz 67 projekata na zapadnom Balkanu. U 2018. razina investicija, kreditiranja i ulaganja u BiH je bio 200 milijuna eura, što je bilo značajno povećanje u odnosu na 2017. kada je to bilo 130 milijuna eura. Očekujemo da će u 2019. taj iznos ići čak i do 300 milijuna eura osiguranih sredstava za projekte u BiH – naveo je Zvizdić.

Napomenuo je da će u fokusu i dalje biti izgradanja Koridora Vc, paneuropskog koridora koji povezuje srednju Europu sa BiH, kao i sredstva koja će biti vezana za energetski sektor, energetsku efiksanost i sektor malih i srednjih poduzeća.

- Očekujemo i potpisivanje određenog broja ugovora koji će u toku ova tri dana biti potpisani između institucija BiH i predstavnika EBRD-a – naveo je Zvizdić.

Ono što je naša namjera, dodao je on, jeste da povećamo razinu ulaganja EBRD-a u privatnom sektoru.

Najavio je da će u naredna tri dana biti više od 40 različitih događaja na šest lokacija.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je kazao da pripreme teku na najbolji način, te da je s jučerašnjim danom 2.886 registriranih sudionika, poslovnih ljudi i guvernera koji dolaze, 82 izaslanstva i još 300 prijavljenih koji čekaju registracije i provjere.

Po njegovim riječima, najveći dio događaj će se događati u zgradi PSBiH i Vijeća ministara BiH, Swiss hotelu i Holiday innu. Bit će više od 40 događaja tijekom tri dana. 

- Ono što je za nas posebno važno je, prije svega, da pokažemo da možemo organizirati jedan tako važan događaj kao što je ovaj,  s velikim brojem događaja i mitinga, ali i s velikim brojem sudionika, a s druge strane da se predstavimo kao zemlja koja vrijedi i koja je dobro mjesto za investicije. To je posebno važno za onaj drugi dan kada ćemo se kao zemlja predstaviti – istaknuo je ministar Šarović.

Imajući u vidu da će dodatno ovaj događaj da upotpuni i sastanak lidera zapadnog Balkana, Šarović vjeruje da će i sama regija da pošalje ključnu poruku, a to je da je ovaj prostor i dobro mjesto za investicije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije