Vijeće Europe

Zvizdić: Europski put BiH nema alternativu

zvizdić vijeće europe
30.09.2015.
u 11:57

Zvizdić je rekao da je BiH spremna, u okviru svojih mogućnosti, pružiti pomoć izbjeglicama

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić obratio se danas zastupnicima Parlamentarne skupštine Vijeća Europe u Strasbourgu i odgovarao na njihova pitanja. 

Zvizdić je iskazao zadovoljstvo što se može obratiti u svojstvu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, države koja prvi put u svojoj povijesti predsjedava Komitetom ministara Vijeća Europe, „što za nas u BiH predstavlja izvanrednu priliku za političku afirmaciju naših društvenih vrijednosti utemeljenih na poštivanju ljudskog dostojanstva i zaštiti ljudskih prava, ali i za promociju naših ekonomskih, kulturnih i turističkih potencijala“. 

Isto tako, naveo je on, jedan od važnih prioriteta našeg predsjedavanja jeste i namjera da se predstavimo širokoj zajednici europskih naroda kao kredibilan partner i konstruktivan faktor u europskim i međunarodnim odnosima. Dodao je da je predsjedavanje Komitetom ministara Vijeća Europe i prilika „da naglasimo veliki napredak koji je regija jugoistočne Europe ostvarila u posljednja dva desetljeća, tijekom kojih je u potpunosti ostao privržen kontinuiranim i konzistentnim naporima u dosezanju europskih standarda i postizanju euopskih vrijednosti“. 

- Put BiH ka europskim integracijama je u različitim razdobljima bio opterećen različitim problemima, pa i dugogodišnjim zastojima, ali europsko opredjeljenje bh. društva nikada nije bilo dovedeno u pitanje. I upravo tu činjenicu, taj osjećaj većine građana BiH da de facto pripadamo Europi i da europski put BiH nema alternativu, želim posebno podcrtati, jer to pokazuje naše jasno određenje i spremnost da realiziramo sve obveze koje na kompleksnom i zahtjevnom putu europskih integracija stoje pred nama, istaknuo je predsjedavajući Vijeća ministara BiH. 

Naveo je da je, uz sve probleme s kojima se suočavamo, dobra atmosfera obilježena pozitivnom političkom voljom prisutna u BiH još od posljednjih općih izbora, „što je dalo dodatni podstrek i europskim i ekonomskim procesima u BiH“. 

Zvizdić je istaknuo da su zastoji na europskom putu prevladani i „da smo značajno dinamizirali procese europskih integracija s osnovnim ciljem da što prije dosegnemo aktualne statuse zemalja u regiji“. 

Naveo je neke važne događaje i pokazatelje koji govore u prilog postojanju pozitivne političke volje i spremnosti na postizanje unutarnjeg dogovora i ubrzanog usvajanja niza strategija i zakona kojima je unapređen europski put i ojačan ekonomski i pravno-regulatorni okvir. 

Spomenuo je njemačko-britansku inicijativu koja je uslijedila odmah nakon općih izbora u BiH u listopadu 2014. godine, „kojom je definiran novi pristup za BiH, što je omogućilo pokretanje brojnih političkih, ekonomskih i socijalnih reformi u cilju dostizanja standarda upravljanja i održivog razvoja zemalja članica EU“. 

Podsjetio je da su početkom 2015. Predsjedništvo BiH i Parlamentarna skupština BiH, kao i lideri svih političkih stranaka u BiH usvojili i potpisali Izjavu o euvropskoj opredijeljenosti i neophodnim reformama BiH na putu ka Europskoj uniji. U lipnju 2015. je, sedam godina poslije potpisivanja, stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju kojim je uspostavljeno blisko partnerstvo između EU i BiH. 

- U srpnju je usvojena Ekonomska reformska agenda BiH za razdoblje 2015 - 2018. godine, kojom su definirane brojne reformske mjere u oblasti javnih financija, poslovne klime, tržišta rada, reforme socijalne zaštite, vladavine prava i reforme javne uprave. 

Usvojene su brojne strategije i akcijski planovi, poput Strategije za borbu protiv korupcije, Strategije za borbu protiv terorizma i organiziranog kriminala, Strategije pravnog sektora, Strategije za borbu protiv nasilja nas ženama i djecom i nasilja u obitelji, kao i brojni zakoni, od kojih bi posebno podcrtao donošenje novog zakona o radu u FBiH, usklađenog s europskim smjernicama, naveo je Zvizdić, priopćeno je iz Vijeća ministara. 

Po njegovim riječima, kredibilna provedba navedenih, ali i brojnih drugih dokumenata i mjera već je počela davati pozitivne rezultate, tako da su svi vitalni ekonomski parametri u BiH u blagom porastu. 

Ipak, naglasio je Zvizdić, i pored pozitivnih trendova i dalje smo suočeni s problemima koji svoje izvorište imaju u vrlo složenom političkom ustrojstvu i kompliciranim i dugim procedurama postizanja konsenzusa o brojnim pitanjima suštinski važnim za realizaciju ključnih prioriteta, a to su: daljnji put ka europskim integracijama, ekonomski razvoj i vladavina prava. 

- Želim još jednom jasno podvući da europske integracije, ekonomski rast i zapošljavanje, vladavina prava i borba protiv korupcije i svih oblika ekstremizma nemaju alternativu, i jesu i bit će ključne smjernice rada Vijeća ministara i svih institucija BiH u mandatnom razdoblju, kazao je Zvizdić. 

Govoreći o trenutnim događanjima u Europi u vezi s migrantima i izbjeglicama, naveo je kako misli da „uopće ne trebamo biti iznenađeni posljednjim izbjegličkim valovima i misli da za bilo koga ne treba predstavljati šok želja izbjeglica da odu što dalje od nasilja i terora u svom dvorištu“. 

- Posebno ne bi trebali biti iznenađeni njihovom jasnom namjerom da svoj privremeni ili stalni boravak ostvare na teritoriju Europske unije, upravo zbog vrijednosti na kojima je utemeljena i na kojima se temelji EU, a to su poštivanje ljudskog dostojanstva, sloboda, demokracija, jednakost, pravna država i zaštita ljudskih prava, uključujući i prava osoba koje pripadaju manjinama, kazao je Zvizdić. 

Ali, dodao je on, stječe se dojam da je dolazak izbjeglica izazvao kaos i potrese bez presedana u povijesti Europske unije. Podizanje visokih metalnih ograda i zatvaranje željezničkih linija i autocesti bili su neočekivani odgovori pojedinih članica EU koje baštine humane vrijednosti koje su stoljećima nadahnjivale čitav napredni svijet. 

- Je li netko od Vas, koji su posvetili cijeli svoj radni vijek borbi za europske vrijednosti, a znam da u ovoj dvorani ima mnogo takvih, zaista na trenutak povjerovao da će dolazak stotinu ili nekoliko stotina tisuća izbjeglica ugroziti naš način života? Mi svi znamo da se to ne može dogoditi i da je riječ o iracionalnom i neopravdanom strahu. Ali, takav strah, praćen nesolidarnošću i sebičnošću, može ugroziti naše jedinstvno i našu stabilnost, istaknuo je Zvizdić. 

Prema njegovim riječima, kakve god daljnje aktivnosti poduzimali, „to moramo učiniti blagovremeno i jedinstveno“. Zvizdić je podsjetio da je predsjednik Europske komisije Jan Clod Junker, tijekom redovnog godišnjeg obraćanja o „Stanju unije“ predložio plan za „brzo, odlučno i sveobuhvatno“ rješenje europske izbjegličke krize, koja uključuje obvezne kvote prijema izbjeglica za svaku zemlju članicu EU. 

- Vjerujem da bi Vijeće Europe trebalo ozbiljno razmotriti mogućnost da se ovaj plan proširi na svih 47 zemalja članica naše organizacije. Bila bi to dobra gesta toliko potrebnog razumijevanja i solidarnosti. U slučaju takve odluke i BiH bi bila spremna da, u skladu sa svojim kapacitetima i mogućnostima, preuzme svoj dio odgovornosti i obveza, kazao je Zvizdić. On je apelirao na sve zemlje članice da demonstriraju dobru volju i podrže one države koje su naročito pogođene izbjegličkom krizom, kako bi se osigurali neophodni uvjeti za ublažavanje i izbjegavanje humanitarne katastrofe mnogo prije nego nastupe hladni zimski dani. 

- BiH još uvijek nije bila pogođena izbjegličkom krizom. I pored toga, pažljivo nadziremo situaciju i djelujemo u skladu s usvojenom planom za postupanje u slučaju povećanog broja migranata, odnosno izbjeglica. Naš glavni fokus je stavljen na dvije točke: na humanitarni segment koji podrazumijeva osiguranje smještaja, hrane, medicinske pomoći, odjeće, te ispunjavanje osnovnih higijenskih uvjeta, dok drugi fokus uključuje sigurnosne mjere, naveo je Zvizdić. 

To, dodao je, podrazumijeva pravovremeno i organizirano registriranje izbjeglica, te detaljnu evaluaciju i procjenu, kojom će se identificirati oni individualci koji bi mogli predstavljati terorističku ili bilo koju sigurnosnu prijetnju za državu, regiju ili Europu u cjelini. 

- Želim biti precizan kada govorim o poziciji moje zemlje - spremni smo pomoći, jer to smatramo moralnom obvezom ali, ukoliko EU zatvori svoje granice i izbjeglice se nađu zarobljene u BiH, bit ćemo limitirani s kapacitetima koje možemo podnijeti logistički i financijski jer, podsjećanja radi, BiH se još uvijek mora nositi s tisućama interno raseljenih osoba iz rata 90-tih, kazao je Zvizdić. 

S druge strane, naveo je on, ukoliko granice s EU ostanu otvorene, BiH neće imati problema da osigura neometan i redovit tranzit za izbjeglice, što bi podrazumijevalo osiguravanje centara preko kojih će se organizirati transport u pravcima željenog cilja za izbjeglice. 

- Ne očekujem ozbiljan broj zahtjeva za azil u BiH, jer je već očigledno da našu zemlju, kao i zemlje regije, izbjeglice vide samo kao tranzitnu točku, a ne kao poželjnu destinaciju, kazao je. Zvizdić je skrenuo pažnju i na pitanje trgovine ljudima, kao vrlo ozbiljan problem s kojim se susreće i BiH. 

- U posljednje vrijeme smo uspjeli napraviti značajan napredak u rješavanju ovog pitanja, ali u svjetlu izbjegličke krize koja je pogodila zapadni Balkan, strahujemo da će poteškoće koje smo uspješno prevazišli ponovo isplivati na površinu. Zloupotreba unesrećenih izbjeglica od strane trgovaca ljudima i krijumčara je jedan od najgorih zločina, koji ne smije proći nekažnjeno. Moramo ulagati kontinuirane napore kako bi se našlo najefikasnije rješenje za ublažavanje, ako već ne za iskorjenjivanje ovog fenomena, naveo je Zvizdić. 

Prema njegovim riječima, još jedno važno pitanje koje opterećuje naše društvo, je terorizam. Kazao je da BiH podržava i zalaže se za Akcijski plan Vijeća Europe za borbu protiv radikalizma i terorizma, kao i dodatni protokol na Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju terorizma, koji se odnosi na strane borce. 

- Predsjedavajući Komiteta ministara i ministar vansjkih poslova BiH Vas je već obavijestio da smo kroz predsjedavanje BiH Vijećem Europe, nakon intenzivnih konsultacija s ostalim članicama, uspjeli postići konsenzus i odrediti datum za potpisivanje protokola. To će se obaviti na svečanosti u Rigi, Letoniji, a događaj je planiran za 22. listopada 2015. godine. Koristim ovu priliku da pozovem sve zemlje članice da prisustvuju ovom događaju i potpišu ovaj značajan dokument, kazao je Zvizdić. 

Dodao je da paralelno s korištenjem postojećih pravnih instrumenata, Vijeće Europe treba posebno intenzivirati svoju izuzetno efektivnu bazu, kada je u pitanju borba protiv mržnje, netolerancije i radikalizacije. 

- Naša glavna poruka je da jedino društvo koje je bazirano na ravnopravnosti, prihvaćanju raznolikosti i poštovanju ljudskih prava može biti prosperitetno i zdravo društvo, kazao je između ostaloga predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Sastanak s Anne Brasseur 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić sastao se danas u Strasbourgu s predsjednicom Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Anne Brasseur i upisao se u knjigu gostiju. Zahvalio je na pozivu i prilici da se obrati pred Vijećem Europe u vrijeme kada BiH predsjedava ovom institucijom.

- Predsjedavanje Vijećem Europe predstavlja veliku čast i odgovornost za BiH i daje veliku priliku državi da se pokaže kao kredibilan partner, kazao je Zvizdić tijekom susreta, izrazivši zadovoljstvo dosadašnjim predsjedavanjem. 

Predsjednica Brasseur je pohvalila usvajanje niza strategija i reformske ekonomske agende i dodala da je to jedini ispravan put prema Europskoj uniji. Sugovornici su razgovarali i o izbjegličkoj krizi koja je prisutna u Europi i mogućnostima za njeno prevazilaženje.

Predsjedavajući Zvizdić je naglasio da je Vijeće ministara BiH usvojilo operativne planove i da BiH prati situaciju u regiji te kako je država spremna, ukoliko bude potrebe, primiti izbjeglice. 

Podsjetio je da je Europa sagrađena na kanonima slobode, tolerancije i jednakosti i da su upravo to vrijednosti zbog kojih izbjeglice žele u Europu, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH. 

Predsjednica Brasseur je čestitala na skorašnjem otvaranju Zemaljskog muzeja i zanimala se o radu i financiranju sedam institucija kulture BiH. Predsjedavajući Zvizdić je podvukao da su kultura i sport važan veleposlanik BiH te kako ih smatra jednim od instrumenta ujedinjenja cijele BiH posebno mladih osoba. 

Sastanku je nazočio i veleposlanik BiH u Vijeću Europe Almir Šahović.

Razgovarao s Thorbjørnom Jaglandom

Predsjedatelj Vijeća ministara također se sastao i s glavnim tajnikom Vijeća Europe Thorbjørnom Jaglandom. Razgovarali su o značaju predsjedavanja BiH Vijećem Europe i o novom pristupu Europske unije prema BiH. Istaknuli su veliki značaj stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i Europske unije, usvajanja reformske ekonomske agende, te niza zakona i strategija koje ubrzavaju europski put BiH.

Zvizdić se zahvalio glavnom tajniku Jaglandu na pomoći i aktivnoj ulozi u realiziranju najznačajnijih događaja u vrijeme predsjedavanja BiH Vijećem Europe. Glavni tajnik Jagland je čestitao Zvizdiću na brzom djelovanju i skidanju BiH sa sive liste Moneyvala, te stavljanju BiH u rang država s redovitom procedurom izvještavanja.

Glavni tajnik se interesirao i o aktualnoj političkoj situaciji u BiH i regiji u svjetlu migrantske krize i o pripremljenosti BiH za mogućnost prijema izbjeglica koje su u tranzitu za Europu. Zvizdić je rekao da je BiH spremna, u okviru svojih mogućnosti, pružiti pomoć izbjeglicama i da je Vijeće ministara BiH usvojilo operativne planove te da svakodnevno nadziremo situaciju na granicama države.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?