Dan Europe

Žurno “otkočiti” zastoj BiH na europskom putu

Lars-Gunnar Wigemark
09.05.2019.
u 10:15

Dan Europe BiH obilježava s neizvjesnom europskom perspektivom

Bosna i Hercegovina ovogodišnji Dan Europe očekuje u ne baš europskom ozračju, imajući u vidu potpuni zastoj u europskim integracijama, piše Večernji list BiH. Zbog neuspostave vlasti na državnoj razini europski put zemlje plaća cijenu i veliko je pitanje kada se može očekivati novi iskorak u cilju približavanja članstvu u Europskoj uniji.

Neizvjesnost oko statusa

Stoga će i obilježavanje Dana Europe, osim podsjećanja na povijesni značaj oslobođenja od fašizma, za BiH biti pomalo mučno. Kandidacijski status još je neizvjestan, kao i prihvaćanje brojnih europskih standarda. Situacija bi vjerojatno bila i lošija da nije aktivne uloge Izaslanstva Europske unije i aktualnog voditelja tog Izaslanstva veleposlanika Larsa-Gunnara Wigemarka, koji nastoji europski put BiH držati u fokusu. On će biti danas domaćin i svečanog prijma u povodu Dana Europe koji će biti upriličen u Zemaljskom muzeju BiH. - Dan Europe slavi se svake godine 9. svibnja u povodu godišnjice povijesne Schumanove deklaracije koja je postavila osnovne temelje na kojima je izgrađena Europska unija (EU). To je i prilika da se slave dostignuća EU-a - trajni mir, ekonomska suradnja i kretanje bez granica - priopćeno je iz Izaslanstva EU-a. Zastoja na europskom putu svjesni su i domaći dužnosnici pa u svojim čestitkama Dan Europe također uglavnom promatraju isključivo kroz povijesnu prizmu. - Dan pobjede nad fašizmom je jedan od najznačajnijih i najsvjetlijih datuma u povijesti čovječanstva, kada je slomljena kralježnica fašizmu i nacizmu, najvećim ideološkim prijetnjama koje su se pojavile u novijoj povijesti. Drugi svjetski rat je najmračnije razdoblje u povijesti čovječanstva, u kojem je živote izgubilo više od 50 milijuna ljudi. Obilježavajući taj datum, odajemo počast svim žrtvama antifašističke borbe, koje su svoje živote utkale u stvaranje boljeg, pravednijeg i tolerantnijeg čovječanstva i koje nas podsjećaju na veliko zlo koje je zadesilo cijeli svijet - naveo je u svojoj čestitki građanima predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Kako dalje i proširenje

Da će danas biti uglavnom prigodne i svečarske, a manje suštinske priče o ujedinjenoj Europi, jasno je i zbog poruka koje dolaze iz same Unije. Izostanak napretka u približavanju BiH i nekih drugih zemalja regije Uniji vjerojatno je jedan od razloga što EU ne planira dodatno proširenje u idućih nekoliko godina. U nacrtu posljednje deklaracije EU-a, koja će danas biti usvojena u rumunjskom Sibiuu, nema govora o proširenju. Naime, deklaracija predviđa put Unije u predstojećem razdoblju, a među 10 njezinih točaka ne spominje se proširenje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?