Maureen Cormack, veleposlanica SAD-a u BiH

Žurno je formiranje vlasti na svim razinama kako bi BiH nastavila reforme

08.12.2018.
u 11:00

Maureen Cormack, veleposlanica SAD-a u BiH, na isteku svog mandata u BiH u intervjuu govori o budućnosti zemlje, ulozi SAD-a nakon aktiviranja MAP-a, Izbornom zakonu, korupciji... te o dojmovima s kojima napušta BiH.

Što očekujete od vlasti u BiH nakon aktiviranja MAP-a i koja je uloga SAD-a u tom procesu?

Prije svega mislim da je to velika prilika za BiH. Drago mi je što su saveznici u NATO-u pozvali BiH da napravi taj korak naprijed. U ovom trenutku nadam se da će to voditi do procesa reformi i napretka u BiH. Ovo nije politička odluka, ona je u više navrata donesena u proteklim godinama, počevši od Zakona o obrani. Sad je samo pitanje procesa, finaliziranje godišnjeg nacionalnog programa u NATO-u. Ovo je jedan korak naprijed, odluka o članstvu je u budućnosti, o tome će građani BiH i saveznici NATO-a odlučivati nakon dodatnog napretka kroz nacionalni godišnji program. Uloga SAD-a je jasna i dosljedna od početka. Uvijek smo podržavali BiH prema NATO-u i Europskoj uniji. Već dulje vrijeme imamo u BiH svog zapovjednika NATO-ova stožera i to je partnerstvo koje je uvijek bilo čvrsto između Veleposlanstva i NATO-a, ali i svih NATO-ovih saveznika koji su u BiH. Mnogi saveznici su značajno doprinijeli napretku BiH na putu prema NATO-u.

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije