Jare kod Širokog Brijega

“Župnikovi zapisi i sjećanja” u povodu 50 godina misništva

23.07.2017.
u 10:30

 ”Okupili smo se u Jarama u pobvodu proslave 50 obljetnice svećeničke službe don Stanka Lasića. Zapravo, okupio je don Stanko svoje prijatelje, poznanike i rodbinu da zajedno s nama podjeli svoju radost. Stoga prije svega, želim izraziti radost što sam večeras ovdje i što mogu sudjelovati u ovoj svečanosti njegovog zlatnog ljubileja.

Zlatna obljetnica

U povodu 50 obljetnice svoje svećeničke službe don Stanko je objavio knjigu s naslovom “Župnikovi zapisi i sjećanja”, pa je moja zadaća ukratko vam predstaviti novo njegovo djelo”, rekao je biskup mons. Tomo Vukšićna prekrasnoj okućnici rodne kuće don Stanka Lasića, gdje se okupilo više stotina Stankovih prijatelja, ali i ljubitelja književnog djela.

“Metodologija, koju je Stanko primijenio u slaganju ove knjige, učinila je da ona izgleda kao župnikov život, puna je iznenađenja, nepredvidiva je, dinamična, zanimljiva, mozaično rascjepkana, puna imena različitih osoba, dojmova, provjerenih podataka, procjena, dobročinitelja ali i onih koji to nisu”, naglasio je Vukšić.

“Ovdje sam da pokušam dati svoj doprinos da jednako dišu oba plućna krila, ono u Hrvatskoj i ovo ovdje. Ljudi iz Hercegovine iznimno su nadareni, pa i više od ostalih. Primjer je ovaj svećenik koji je došao iz malog zaselka ali je svojim trudom, nadahnućem, talentom i Božijom providnošću postao jedan od ugladnika u duhovnom životu a evo i u književnosti”, rekao je književnik Đuro Vidmarović, predsjednik Društva hrvatskih književnika, naglašavajući kako jesve više pišu knjige a sve je manje čitatelja.

Generalni vikar Dubrovačke biskupije i dubrovački katedralni župnik mons. dr. Stanko Lasić, jedinstven u službi, pa zašto ne bi bio jedinstven i u predstavljanju svoga djela. Učinio je to ponosno u svom dvorištu, a veliki broj okupljenih iz književnog života, diveći se don Stanku, obećeše da će njihovo sljedeće djelo biti predstavljeno u njihovom mjestu. Čule se se i pohvale Matici hrvatskoj, točnije njenom predsjedniku Gojku Jeliću, koji su iznimno dobro organizirale ovaj susret.

Moj svećenički poziv

Dok je voditeljica programa Željka Šaravanja čitala zanimljive isječke iz župnikovih zapisa, svojim glazbenim točkama klapa “Narenta”, upotpunjavala je ljetno večer za pamćenje u malom širokobriješkom selu Jarama, naravno, pod paskom don Dragana Filipovića.

“Osjećam se sretnim. Sretan sam što sam proteklih 50 godina bio u ovom zvanju, i vjerujem da sam tu i najviše mogao učiniti. Ja sam Jaranin ali i Širokobriježanin i neizmjerno sam sretan što tu vidim toliko poznatih i meni dragih osoba”, rekao je don Stanko. Kakva bi to svečanost bila bez gange i kola? Za takav ugođaj pobrinuli se čklanovi HKDU iz Jara.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?