Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Županijska bolnica u Bihaću dobila tri, a DZ Bihać i DZ Velika Kladuša po jedan kontejner

05. kolovoza 2021. u 10:40 0 komentara 72 prikaza
Pogledajte galeriju 1/3

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) uručila je pet kontejnera za skrining pacijenata u COVID-19 zdravstvenim ustanovama u Bihaću i Velikoj Kladuši. Od toga, Županijska bolnica u Bihaću dobila je tri kontejnera, dok su Dom zdravlja Bihać i Dom zdravlja Velika Kladuša dobili po jedan kontejner.  
Ova donacija će pomoći sektoru zdravstva u Bihaću i Velikoj Kladuši da učinkovitije obavljaju skrining i trijažu osoba koje pristupaju ovim ustanovama, što će na kraju pridonijeti sprječavanju širenja COVID-19 među građanima Unsko-sanske županije. Kontejneri su osigurani zahvaljujući potpori Europske unije kroz projekt "Odgovor na Covid-19 i izazove za migrante i izbjeglice na Zapadnom Balkanu”. 

Ovaj projekt ima za cilj poduprijeti partnere iz Zapadnog Balkana u odgovoru na pandemiju COVID-19 i njezine učinke na mobilnost, kao i upravljanje migracijama. Projekt prepoznaje utjecaj pandemije ne samo na migrante i izbjeglice, već i na zdravstvene sustave lokalnih zajednica u kojima se nalaze centri za prihvat migranata. 

U sklopu istoga projekta, Dom zdravlja Bihać već je primio donaciju od pet kontejnera u siječnju 2021. godine, nakon što je potres oštetio zgradu nekoliko dana ranije. Projekt je do sad osigurao oko 260.000 komada osobne zaštitne opreme i više od 11.000 litara sredstava za dezinfekciju relevantnim institucijama za upravljanje granicom i migracijama diljem regije. 

Poduprlo je više od 12.000 radnika koji su u svakodnevnom kontaktu s putnicima, migrantima i tražiteljima azila, te pridonio smanjenju mogućnosti infekcije COVID-19 među više od 20.000 ljudi u pokretu. 

U Bosni i Hercegovini, projekt je osigurao zaštitnu i medicinsku opremu za COVID-19 za devet zdravstvenih ustanova u Sarajevu, Bihaću, Tuzli i Mostaru i osigurao pristup testiranju na COVID-19 za sve migrante i tražitelje azila koji su smješteni u privremene prihvatne centre

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.