Konaković:

Županija Sarajevo je kičma svih privrednih procesa u BiH

Konaković
16.05.2016.
u 13:35

Premijer Županije Sarajevo Elmedin Konaković izjavio je na današnjoj konferenciji "Izgledi za napredak" da je ŽS, prije nego što se krenulo s Reformskom agendom, već počeo s provođenjem reformi u svim sektorima, od javne uprave, tržišta rada, javnih finansija, poslovnog okruženja, pravosudnog sistema, koji podrazumijeva borbu protiv korupcije, jer je to sve vezano za agendu koja je i za nas obavezujuća.

Po njegovim riječima, Sarajevska županija nije samo motor već i kičma svih privrednih procesa u BiH i bilo kakvo ukidanje pondera bi značilo udar na ekonomiju BiH, jer Sarajevska županija dominatno financira i ostale županije, zbog toga što na jedinstveni račun trezora po četiri osnova uplaćuje više sredstva nego cijela Republika Srpska.

- Opredijeljeni smo za ulazak u Europsku uniju i NATO i tu ne postoji nikakva druga opcija. Iako imamo mnogo problema koje moramo sami što prije riješiti, vjerujem da ćemo uspjeti na tom europskom putu - rekao je Konaković.

Naveo je da u mehanizmu koordinacije prema Europskoj uniji sve županije imaju jednake uloge, te da su ranije imenovali svoje predstavnike u timovima za koordinaciju koji već uveliko rade.

- Od studenog prošle godine sa Svjetskom bankom radimo na projektu koji će skratiti administrativne procedure potrebne za registraciju preduzeća, jer vidimo priliku za zapošljavanje mladih ljudi isključivo u privatnom i realnom, a ne u državnom sektoru - naglasio je Konaković, te dodao kako je Županija Sarajevo prvi oformio i Tim za borbu protiv korupcije uz mogućnost i online prijava.

Dvodnevnu konferencija koja je fokusirana na reformske procese organizirao je Centar za transatlantske odnose - SAIS i Američko-bosanska fondacija u suradnji sa Delegacijom Europske unije u BiH, entitetskim i Županijskim vladama i predstavnicima državne izvršne vlasti.

Viši suradnik i direktor inicijative mediteranskog bazena, CTR - SAIS-a Saša Toperić je pohvalio Županiju Sarajevo koji je uspio da u posljednjih godinu dana uvede više reda u svim oblastima kazavši da se nada kako će to nastaviti i u buduće.

- Svaka država, pa i Bosna i Hercegovina mora biti utemeljena na principima naprednog, slobodnog i demokratskog društva. Vlast mora biti u službi građana, i to ne smije biti nikako drugačije. Međutim, bez nezavisnog sudstva i prava put prema Europskoj uniji bit će još teži - potcrtao je Toperić.

Veleposlanica SAD-a u BiH Maureen Cormack izjavila je da je vrlo je važno da na današnjoj konferenciji ne iznose samo kritike nego da predlože koji su to potezi koje bi omogućili napredak u fazama II i III ekonomskih i socijalnih reformi, kao i druge korake kojima se može uticati na razvoj privrede, povećanje konkurentnosti, te poboljšanje položaja privatnog sektora i investicija u BiH, priopćeno je iz Pres-službe ŽS.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?