PATRON IMENA MARIJINA

Župa Svilaj svečano proslavila svoga zaštitnika

12.09.2020.
u 13:57

Jedna od četiri župe koje imaju patron Ime Marijino u Vrhbosanskoj nadbiskupiji je župa Svilaj. Proslavila je svoga zaštitnika u subotu 12. rujna 2020.godine sv. Misom u 11,00 sati u župnoj crkvi. Predslavio je župnik iz Žeravca fra Mirko Filipović u koncelebraciji sa 19 svećenika. Bilo je nazočno oko 300 vjernika a animirao je župni zbor iz Svilaja pod ravnanjem s. Anne Alberti, franjevka Marijina misionrka, rodom iz Poljske a na službi je u Odžaku gdje imaju svoju kuću.  Bilo je lijepo vrijeme. Sve je na početku pozdravio fra Mladen Jozić, župnik domaćin. 

Propovjednik fra Mirko u propovijedi je naglasio kako Gospu štuju i drugi narodi među njima i neki muslimani koji joj iskazuju počast kao Majremi - Mariji. Dalje je propovjednik nastavio: " Slavno se o tebi zbori, Marijo...., govori stari kršćanski himan. Nema slavnijega imena na svijetu od imena Marija, a ono je slavno ne zbog bilo koga drugoga tko je nosio to ime, nego isključivo zbog Isusove majke Marije. Najveća je među ljudima, a katolička vjera drži - još veća je na nebu. To preveliko ime zaslužila je svojom odanošću Božjoj volji i predanošću dobru. Steći veliko ime san je mnogih ljudi, ali mnogi u nastojanju oko toga ne slijede put Marijin nego put laži, ispraznosti i zla, koji vodi u bespuće.

Blagdan Imena Marijina proširen je na cijelu Katoličku crkvu kao uspomena i zahvala na odlučujuću pobjedu nad turskom carevinom u bitci pod Bečom 1683.godine, da su osmanlije tu pobijedili, kršćanske Europe ne bi više bilo. Dva stoljeća prije toga osmanlije su osvojile Bosnu i širile se dalje preko hrvatskih i ugarskih krajeva,a za to vrijeme Europljani su se ponašali kao da se ništa ne događa: ludovali su, međusobno vodili stalne ratove i pravili kršćanske vjerske raskole. Turci su upravo zbog toga pobjeđivali: bili su velika, jedinstvena dobro organizirana i dobro motivirana sila, koja je pokrivala velike dijelove triju kontinenata. Kada je bio zadnji tren, stani-pani, i vojnici i puk utjecali su se zaštiti Gospe Marije..., i uspjeli. Europa je i danas u istoj krizi u kojoj se nalazila i onda, samo sada u njezinim glavnim strukturama nema ni blizu onoliko vjere koliko se ipak moglo naći onda. A iz nevjere se nemože utjeći nikome, pa ni Gospi Mariji. Strah za Europu, za baštinu europske kulture i civilizacije nije nimalo neopravdan. No, još više je opravdan strah da se više nema vjere koja spašava, kako je to govorio Marijin sin Isus." završio je propovjednik.

Utecimo se svi pod Ime Marijino stavimo se pod zaštitu njenu i tako će svijet i Europa preživjeti.

Žitelji Bosanske Posavine na samom završetku II. svjetskog rata doživjeli su masakr, koji se naziva „malim Blerburgom“. U svibnju 1945. godine ubijeno je više od 4 000 Hrvata, od toga ih je u župi Svilaj registirano dosada čak 232. Gotovo nema kuće u tom kraju, iz koje nije ubijen netko od muškaraca stariji od 12 godina. Među njima je Juro Radman, koji je strijeljan u svojoj 22. godini, potpuno nevin, iz Donjeg Svilaja. O njemu je napisana i knjiga „Jure Radman simbol stradanja i ponosa“.  

Župa Svilaj, smještena neposredno uz rijeku Savu u sjevernoj Bosni, odijeljena je 1870. od župe Potočani kao mjesna kapelanija i od tada vodi matice, a župom je proglašena 1872. godine. Tada je obuhvaćala i Brusnicu, koja je kasnije odijeljena. Pripada doborskom dekanatu a župu vode oci franjevci. 

Godine 1992. crkva je minirana i potpuno srušena. Uništeno sve što je bilo u njoj. God. 1998. započinje gradnja nove crkve i traje do 2000. kada je ona pokrivena. U tornju visine 37,5 m su dva zvona (700 i 900kg). Projekt nove crkve napravio je Julijan Domanovac.

Župa Svilaj je imala 1991. godine 3.044 katolika (1982: 2.900), kojih se broj polagano povećavao do zadnjeg rata u kojemu su svi župljani protjerani. God. 1996. započeo je povratak u župu. Po statistici na koncu 2016. godine župa ima 882 vjernika u 402 obitelji. Ima na terenu župe 65 pravoslavnih, 30 muslimana i 55 ostalih vjeroispovijesti. Uglavnom je stariji živalj kao u većni župa u Bosni i Hercegovini. Uglavnom samo se pokopa. Župu tvore sljedeća naselja: Svilaj (Gornji i Donji), Novi grad i Vrbovac. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?