Sv. Anu i Joakima

Župa Lepenica-Banbrdo proslavila nebesku zaštitnicu

KT
02.08.2021.
u 20:20

Župa Lepenica – Banbrdo proslavila je u nedjelju, 1. kolovoza svoje nebeske zaštitnike Sv. Anu i Joakima, koji se inače slave 26. srpnja.

Vanjska proslava patrona župe proslavljena je svečanim misnim slavljem u 11 sati u dvorištu crkve.

Euharistijsko slavlje predslavio je fra Janko Ćuro, definitor Franjevačke provincije Bosne Srebrene uz koncelebraciju brojnih drugih svećenika iz okolnih župa. Na misi je, uz kolegu iz Ruande, sudjelovao lepenički misionar fra Ivica Perić, piše Nedjelja.ba. 

Sve nazočne pozdravio je novi župnik fra Ivica Tomas.

Slavlje i druženje je zahvaljujući članovima HKUD-a Bećarac nastavljeno i nakon mise.

Inače, župa Sv. Ane Banbrdo u Lepenici nastala je sredinom 19. Stoljeća i najstarija je župna zajednica u Lepeničkoj dolini. Nastala je odvajanjem od kreševske župe kao mjesna kapelanija 1852. i od tada vodi matične knjige. Župom je proglašena 1858. Pretpostavlja se da je ime dobila jer je u vrijeme bosanske samostalnosti današnji lepenički kraj bio je banski odnosno kraljevski posjed te joj otud naziv Banbrdo. O bogatoj povijesti župe danas  svjedoče brojna srednjovjekovna groblja s mnoštvom stećaka, među kojima se ističe stećak Radoja, velikoga kneza bosanskog, piše artinfo.ba.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije