obljetnica Viteške brigade HVO-a

Žrtve zločina u Vitezu još čekaju pravdu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
18.09.2016.
u 09:00

Predstavnici Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata Viteza, skupa sa zapovjednicima bojni i satnija te zapovjedništvom, prvo postrojavanje prve postrojbe u hrvatskim odorama na mjesnom nogometnom igralištu u Šantićima nadomak Viteza 18. rujna 1991. godine odabrali su za dan osnutka Viteške brigade HVO-a.

U subotu, dan uoči dvadeset i pete godišnjice osnivanja, upriličene su brojne skromne svečanosti, a sve se odvijalo u organizaciji Udruge dragovoljaca Viteza i članova ratnog zapovjedništva ove brigade. Tim povodom u župnoj crkvi svetog Jurja u Vitezu slavljena je sveta misa zadušnica za sve poginule i ubijene pripadnike Viteške brigade i hrvatske civile, koju je predvodio fra Hrvoje Radić. Nakon svete mise za članove ratnoga zapovjedništva te za zapovjednike bojni i satnija u župnom uredu u Vitezu priređen je prigodan koktel te dvadesetminutno druženje i razgovor s viteškim fratrima.

Uz spomen-obilježje poginulim i ubijenim braniteljima Viteza podignuto ispred zgrade Općine cvijeće su položili i svijeće zapalili ratni zapovjednici brigade koje je predvodio brigadir Mario Čerkez, a kratku molitvu opijela predvodio je fra Hrvoje Radić.

U Hrvatskom domu održana je svečana akademija na kojoj je prikazan i petnaestominutni dokumentarni film. U kratkom i sažetom obraćanju Čerkez je posebno upozorio na nespremnost i nenaoružanost pripadnika brigade za krvavi rat s Bošnjacima koji je počeo 16. travnja 1993. godine. Izrazio je žaljenje zbog teškog zločina koji su počinile hrvatske snage u Ahmićima, a u potpunosti je optužbi za taj zločin na Haaškom sudu oslobođena ova brigada, te je posebno apostrofirao neprocesuirane zločine koje su počinili pripadnici Armije BiH na području općine Vitez - Mahala (stari dio Viteza op. a.), Kamenjače (osmero ubijene djece), Zabilje (14 zarobljenih i kasnije masakriranih pripadnika radnoga voda), Bobaše, Križančevi Selo (34 poginula i ubijena vojnika i hrvatska civila, te 30 zarobljenih vojnika kasnije okrutno ubijenih), Buhine Kuće.

Prigodnim riječima okupljenim kratko se obratio i predsjednik Općinskog vijeća Viteza i kandidat hrvatskih stranaka za općinskog načelnika Tomislav Bošnjak-Matić. Pripadnici Viteške brigade borili su se protiv srpskih snaga i tzv. JNA u obrani Jajca, Travnika i Bugojna te drugih područja središnje Bosne, a kasnije i protiv mnogo brojnijih i nadmoćnijih snaga Armije BiH u obrani Viteza i potpuno opkoljene Lašvanske doline. Nakon potpisanog Washingtonskog sporazuma, kada više nije bilo oružanih sukoba s pripadnicima A BiH, pripadnici Viteške brigade borili su se i u oslobađanju dijelova općine Travnik i Novi Travnik, zatim Kupresa, Jajca, Vlašića, Glamočkog polja… Samo u obrani Viteza poginula su ili su ubijena 653 pripadnika HVO-a i hrvatska civila, a među njima u najvećem broju pripadnici Viteške brigade HVO-a. Više od dvije tisuće pripadnika Brigade lakše je ili teže ranjeno jednom ili više puta.•

Ključne riječi
HVO

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije