svijeće za osmero djece

Žrtva osmero hrvatske djece ujedinila Hrvate u cijelome svijetu - traži se pravda za ubijene anđele

10.06.2020.
u 22:20

U dvadesetak gradova u BiH, te Zagrebu i Splitu, Vukovaru, Chicagu, Frankfurtu mladi hrvatski aktivisti zapalili su u srijedu svijeće za osmero djece iz Viteza koja su ubijena u eksploziji minobacačkog projektila ispaljenog s položaja bošnjačke Armije BiH na današnji dan 1993. godine, upozoravajući kako taj ratni zločin nije procesuiran.

Svijeće su simbolično zapaljene večeras u 20 sati u znak sjećanja na hrvatsku djecu poginulu u opkoljenoj enklavi u središnjoj Bosni u Vitezu, Mostaru, Livnu, Širokom Brijegu, Orašju, Kiseljaku, Neumu, Čapljini, Stocu, Sarajevu, Ljubuškom te desetak drugih gradova u BiH.

Kako su izvijestili organizatori, svijeće su na Mirogoju u 19 sati zapalili studenti s Filozofskog fakulteta, a u Splitu su spomen na stradalu djecu zajednički organizirali iz mladeži HDZ-a u Splitu te studenti iz Bosne i Hercegovine. I dok je Vukovar nosi simbol stradanja Hrvata u Hrvatskoj, u BiH je to središnja Bosna.     

Svijeće su zapaljene i u hrvatskoj zajednici u Chicagu, naveli su organizatori inicijative. Cilj im je pokazati da ubijena djeca nisu zaboravljena i da još ima onih koji se bore za istinu.

"Ni nakon 27 godina nitko nije kažnjen za ubijenu hrvatsku djecu na igralištu granatom koju ja Armija BiH ispalila nakon što je potpisan ugovor o miru. Ali to nije čudna informacija, ukoliko sagledamo širu sliku i vidimo kako nijedan zločin nad Hrvatima u BiH nije procesuiran na međunarodnom sudu u Haagu", rekla je jedna od organizatora, Gabrijela Arapović, studentica novinarstva Filozofskog fakulteta Sveučilište u Mostaru.

10. lipnja 1993. godine u večernjim satima je s položaja Armije BiH ispaljen minobacački 120-milimetarski projektil na igralište na kojemu se nalazio veliki broj djece. Pet ih je poginulo na licu mjesta, a još troje je preminulo u bolnici.

Više djece je trajno ostalo invalidima. Najmlađa žrtva ovoga zločina bila je devetogodišnja Augustina Grebenar, a preminuo je i njezin tri godine stariji brat Velimir. Živote su još izgubili desetogodišnji Boris Antičević, Dražen Čečura, Sanja Garić i njezin brat Milan, Sanja Križanović i Dragan Ramljak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?