Mostarski dragulji

Zrinjski i Lana učinili Mostarce ponosnima

26.12.2022.
u 18:28

U sportskom smislu 2022. godina bila je jako uspješna za mostarske sportaše. U grad na Neretvi stigle su brojne medalje, opet su mostarski sportaši ispisali vrijedne sportske uspjehe. Prije svih prednjačili su nogometaši Zrinjskog, dok u individualnoj konkurenciji Lana Pudar nije imala konkurenciju. Bilo je tu još klubova koji su osvajali naslove, još sportaša koji su se okitili medaljama, ali godina je protekla u znaku Zrinjskog i Lane.

Rekordi Zrinjskog

Zrinjski je u 2022. godini osvojio svoj 7. naslov prvaka u Premijer ligi BiH. Učinili su to Mostarci na impresivan način, nikada nitko u Bosni i Hercegovini nije bio tako dominantan na zelenom travnjaku. Zrinjski je novi naslov prvaka proslavio još u travnju. Taj klub već godinama jednostavno prkosi sportskoj logici. Nema podršku lokalne zajednice i "proračuna" kao neki drugi klubovi, ali ima nešto drugo. Zrinjski ima ljude koji prave razliku. Taj je klub za bh. prilike odlična sinergija uprave, klupskih zaposlenika, sportskog segmenta i navijača. Uprava osigurava preduvjete za uspjeh, momčad je dobro selektirana i dobro vođena, a uz sve to, klub može računati na veliku podršku navijača.

Zrinjski je (opet) uspio srušiti sportsku i nogometnu logiku u gradu koji ne trpi prosječnost i u zemlji u kojoj je teže biti uspješan nego bilo gdje drugdje u Europi. U 2022. Plemići su sve to napravili na višem "levelu". Momčad predvođena Sergejem Jakirovićem s klupe i Nemanjom Bilbijom na terenu jednostavno je bila nekoliko razina iznad svega u domaćem nogometu. Zrinjski je opet podigao letvicu za konkurenciju, kao što, uostalom, radi još od 2006. kada je ovaj klub osvojio prvi naslov nogometnog prvaka i donio ga u Mostar. Nakon toga naslovi su u grad stizali sve češće. Ipak, svaki put kada je Zrinjski osvojio naslove, činio je to na inovativan način. Bilo je tako i u 2022. godini. Mostarci su prvi u BiH zaigrali nogomet koji ima konture modernoga. U domaćim medijima počeli su brojiti prilike protivnika Zrinjskog jer oni su mostarskoj momčadi rijetko i zabijali golove. S druge strane, napad predvođen Bilbijom bio je nezaustavljiv. Ipak, same brojke osvojenih bodova i postignutih golova nisu ni blizu impresivne koliko je impresivna bila dominantna igra kojom su Plemići konkurentima zgadili nogomet. Ovu su momčad sekunde dijelile i od prvog plasmana u grupnu fazu europskog natjecanja. Zrinjski je na putu za Konferencijsku ligu zapeo na Slovanu, klubu koji je u prvim međusobnim susretima 2008. godine za Mostarce bio nogometni gigant, a sada već protivnik kojeg se nemaju potrebu bojati. Zbog tempa kojim raste Zrinjski protivnici razine Slovana uskoro će biti prolazni u Europi. U međuvremenu momčad je napustio trener Sergej Jakirović, preuzeo je Rijeku, ali je Zrinjski ostao na 1. mjestu i u aktualnoj sezoni. Apetiti rastu, pa će se od novog trenera Krunoslava Rendulića na kraju sezone očekivati dvostruka kruna i novi "juriš" u Europi.

U smislu poboljšanja infrastrukture čelnici kluba dali su obećanje kako će se na tome raditi, pa bi najuspješniji klub Premijer lige BiH uskoro trebao dobiti bolje uvjete na svom stadionu. Inače, nije naslov prvaka Zrinjskog jedini nogometni uspjeh za Mostar. Velež je osvojio Kup BiH, a ovaj mostarski premijerligaš na ovu titulu čekao je 36 godina. Mostar SG osvojio je novi naslov futsal prvaka BiH. Svi nogometni naslovi završili su u Mostaru.

Lana i gradnja bazena

Lana Pudar donijela je puno sreće kako cijeloj BiH tako i rodnom gradu. Ova Mostarka je sa samo 16 godina osvojila zlatnu medalju na EP-u. Lana Pudar je za BiH postala europska prvakinja na 200 m leptir. Samo nekoliko dana prije toga Lana je osvojila broncu na 100 m leptir i već samo to bila je prvorazredna sportska vijest. Ipak, Mostarka se prvi put popela na vrh pobjedničkog postolja u seniorskoj konkurenciji. Lana je gradske oce svojim rezultatima jednostavno natjerala da uđu u projekt izgradnje potrebnog olimpijskog bazena. Ovoj su sportašici u nekoliko navrata u njezinu gradu priređeni svečani dočeci, ali onaj nakon zlatne medalje na Europskom prvenstvu bio je poseban. Lana je potvrdila kako je u ovom trenutku vjerojatno najveći sportski potencijal BiH. Ona je toliki potencijal da se u njezinu slučaju može očekivati da će i na Olimpijskim igrama biti u stanju napasti medalje. Ona je mlada sportašica koja bi morala na neki način postati "državni projekt" kako bi joj se omogućilo da do kraja ispuni svoj potencijal.

Sportska 2022. godina bila je dosta sadržajna kada se gleda i cijela BiH ili bh. sportaši te treneri koji su uspješno radili u inozemstvu. Vahid Halilhodžić odveo je Maroko na Svjetsko prvenstvo, ali, nažalost, nije dobio priliku voditi tu momčad na SP-u u Kataru. Neposredno prije tog natjecanja smijenjen je, a reprezentacija, koja je bila hit SP-a, nastavila je biti uspješna i bez Vahe na klupi. Još su neki mostarski sportaši, poput Bojana Bogdanovića ili Čitlučanina koji je rođen u Mostaru Ivice Zupca, imali uspješnu godinu na najvišoj sportskoj razini kakva je NBA liga. Sportsku 2022. godinu uopće obilježila je i smrt velikana regionalnog nogometa Ivice Osima. Dvojac iz Međugorja Marin Čilić i Ivan Dodig opet je imao dosta uspjeha. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?