Zagađenost zraka

Zrak u Tuzli, Sarajevu i Zenici je među zagađenijim u Europi

03.12.2015.
u 07:00

U Hercegovini nema kotlina, kao u dijelu Federacije koji je u Bosni, a često pušu i bure pa je vjerojatnost za bilo kakvo zagađenje zraka manja

U proteklih nekoliko dana, prema podacima mjernih stanica u FBiH, koncentracije zagađujućih tvari su u porastu, što je u skladu s atmosferskom situacijom. Ova informacija je potvrđena iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, piše Večernji list BiH. Tuzla, Sarajevo i Zenica su najzagađeniji gradovi u BiH, kojima se može pridružiti i Lukavc u kojem su mjerene nešto niže koncentracije sumpor-dioksida.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda ističu kako je, dugoročno gledajući, evidentan trend povećanja zagađenja, što je obrnut trend u odnosu na zemlje u Europi.  Enis Omerčić iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda kazao je za N1 kako je zagađenje životne sredine itekako povezano sa socioekonomskim stanjem građana BiH.

- Država ne može osigurati kvalitetne prometnice i ljudi ne mogu platiti plin pa se kupuje nekvalitetan ugljen, kazao je Omerčić. U prilog Omerčićevoj tvrdnji ide i podatak kako je uvoz plina u FBiH pao za 50 posto, a isto toliko i njegova potrošnja. Nažalost, kako su nam potvrdili u FHMZ, trend zagađenja će se nastaviti i u idućim danima.

Kada je u pitanju zagađenost zraka u Hercegovini, iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda ističu kako oni nemaju podatke jer im ih ne šalje jedina stanica koja se bavi mjerenjima u Hercegovini, a kontrolu nad tom stanicom ima Odjel Prirodoslovnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. No, prema tvrdnjama Omerčića, nema veće zabrinutosti od zagađenja zraka u Hercegovini niti očekuju da će ga biti. Prema njegovim riječima, Hercegovina ima prirodni preduvjet biti pošteđena od zagađenja.

On je objasnio kako u Hercegovini nema kotlina, kao u dijelu Federacije koji pripada Bosni, a često pušu i bure pa je vjerojatnost od bilo kakvog zagađenja zraka minimalna. Učinak djelovanja zagađenog zraka na zdravlje građana se pojačava zbog višednevne izloženosti zagađenom zraku. Ovakva atmosferska situacija očekuje se i idućih nekoliko dana, što će prouzročiti slično stanje kvalitete zraka dok ne dođe do destabilizacije atmosfere praćene vjetrom ili oborinama. Trenutačna situacija nije pogodna za osobe s respiratornim poteškoćama, a posebno osjetljive osobe bi trebale izbjegavati duža zadržavanja na otvorenom. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije