FHMZ BiH

Zrak u Tuzli i dalje je najzagađeniji u Federaciji BiH

16.12.2015.
u 07:00

Već dvadeset dana za redom u ovom gradu iznimno je visoka koncentracija sumporova dioksida i prašine u zraku

Tuzla je i dalje najzagađeniji grad u FBiH, a vjerojatno i jedan od najzagađenijih trenutačno u Europi, priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH. Već dvadesetak dana za redom u ovom gradu iznimno je visoka koncentracija sumporova dioksida i prašine u zraku. Krajem prošlog tjedna u Zenici, Sarajevu, Kaknju, pa i u Lukavcu došlo je do kratkotrajnog pada koncentracije zagađujućih tvari, međutim, u Tuzli su i tada te vrijednosti ostale na sličnoj razini. Slična situacija bila je u nedjelju i ponedjeljak ujutro u Tuzli gdje koncentracija sumporova dioksida i lebdećih čestica pokazuje vrlo visoku vrijednost.

Satne koncentracije sumporova dioksida su ovih dana u Tuzli dosezale više od 600 mikrograma, a dnevni su prosjeci i do tri puta veći od granične i tolerantne vrijednosti. U Lukavcu je koncentracija sumporova dioksida nešto niža, ali je koncentracija prašine (PM2,5) jednako opasno visoka kao i u Tuzli gdje su dnevni prosjeci iznosili od 200 do 300 mikrograma po kubičnom metru. Ovi dnevni prosjeci su i do deset puta veći od dnevne tolerantne vrijednosti. U ostalim gradovima mjeri se prašina promjera deset mikrometara te je, u usporedbi s njima, Tuzla još zagađenija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?