Indeks kvalitete zraka

Zrak nezdrav na području Sarajeva, Ilijaša, Kaknja, Visokog, Zenice...

zagađen zrak
Fena
03.03.2023.
u 08:01

Povećana je vjerojatnost negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva

Na području Zenice i Visokog indeks kvaliteta zraka iznosio je 170, u Sarajevu 166, Kaknju 160, Tešnju 157 i Živinicama 155 i u svim navedenim gradovima zrak je nezdrav.

U takvim uvjetima kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme moguća su značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Povećana je vjerojatnost negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva. Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tijekom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tijekom boravka vani.

U većini ostalih mjesta u BiH, u kojima su instalirane mjerne stanice, kvaliteta zraka nezdrava je za osjetljive grupe stanovništva ili je umjereno zagađen, navedeno je na web stranici nevladine organizacije Ekoakcija.

Kvaliteta zraka je jedino dobra na Ivan-sedlu, gdje je indeks kvalitete zraka u 7.00 sati iznosio 42.  

Podaci o kvaliteti zraka na području BiH prikupljaju se sa službenih mjernih stanica, a dio tih stanica je u nadležnosti Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH,  Zavoda za javno zdravsto Sarajevske županije, dio u nadležnosti Tuzlanske županije te Američkog veleposlanstva u BiH.

Indeks kvalitete zraka temelji se na mjerenju čestica ( PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO).

PM2,5 ili fine čestice su one koje su puno opasnije jer su manje od 2,5 mikrometra ili mikrona (μg) pa lakše i dublje mogu prodrijeti u organizam. One nastaju sagorijevanjem fosilnih goriva (ispušni plinovi iz automobila, grijanje na drva ili ugalj i sl.), a sastoje se većinom od sulfata, nitrata, amonijaka, organskog i elementarnog ugljika, teških metala, poput olova, mangana, bakra, kadmija, cinka, nikla, vanadija i kroma.

Njihov je promjer otprilike 3 posto promjera dlake kose, a kad njihova koncentracija poraste više od dopuštenih 25 μg/m3 u kalendarskoj godini i kad prodru duboko u pluća, prema upozorenju stručnjaka, mogu prouzročiti niz problema, od otežanog disanja do peckanja očiju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?