ZASTUPNICA U EU PARLAMENTU

Zovko: Zagrebački summit ključni uspjeh hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a

05.05.2020.
u 20:00

Zastupnica u Europskom parlamentu i zamjenica koordinatora Europske pučke stranke (EPP) za vanjske poslove Željana Zovko najavila je zagrebački summit EU – zapadni Balkan, koji počinje u srijedu, 6. svibnja.

"Europska unija i države članice iskoristit će ovu prigodu kako bi još jednom potvrdile europsku perspektivu regije zapadnog Balkana, kao i svoju obvezanost u političkom i financijskom pogledu. Osim toga Zagrebački summit o zapadnom Balkanu, koji je središnji događaj hrvatskog predsjedanja Vijećem, ukazuje kako je upravo Hrvatska najviše pogođena postojećom, ali i potencijalnom nestabilnošću koja vlada u regiji", poručila je Zovko u priopćenju za javnost upućenom iz njezina ureda.

Za šest zemalja zapadnog Balkana summit je prilika za potvrdu obvezanosti na vladavinu prava, demokraciju i stalne reforme, istaknula je.

"Europska unija iskazala je solidarnost prema partnerima sa zapadnog Balkana posebno u ovom kriznom vremenu. Summit će kao primjer naših bliskih i partnerskih odnosa naglasiti uzajamnu potporu u suzbijanju epidemije s kojom smo trenutno svi suočeni", kazala je Zovko.

Podsjetila je kako je Europska unija, u duhu posebnih odnosa s regijom zapadnog Balkana, aktivirala pomoć za tu regiju u iznosu od 3,3 milijarde eura i zemljama iz regije omogućila pristup dodatnim instrumentima europske pomoći.

Zovko je kao izvjestiteljica za novi instrument pretpristupne pomoći, također, pozvala na kontinuiranu obostranu obvezanost na proces proširenja te je naglasila značaj poštivanja osnovnih vrijednosti, demokratskih i odgovornih institucija i vladavine prava.

Dodala je kako će Europska unija nastaviti pomagati partnerima na zapadnom Balkanu u jačanju institucionalnog okvira, borbi protiv kriminala i korupcije i unaprjeđivanju demokracije.

Održavanjem ovogodišnjeg zagrebačkog summita obilježava se 20. obljetnica prvog sastanka na vrhu EU-a, na kojem su sudjelovala izaslanstva iz jugoistočne Europe, koji je također održan u Zagrebu.

"Zahvaljujući predsjedanju Hrvatske Vijećem EU-a, europska integracija zapadnog Balkana ponovno se našla u samom vrhu prioriteta Unije. Ovaj sastanak, uz otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, predstavlja ključni uspjeh hrvatskog predsjedanja", poručila je Zovko.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije