Okrugli stol

Zovko: Otkriveni su problemi korisnika proračuna na državnoj razini i predložena su rješenja

okrugli stol
03.02.2017.
u 16:38

Predsjedateljica Povjerenstva za financije i proračun Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ljilja Zovko sudjelovala je u radu okruglog stola pod nazivom „Ima li pravog odgovora na preporuke revizije državnih institucija“ kojeg su danas u Sarajevu organizirali Program održivosti civilnog društva (CSSP) financijski podržan od USAID-a i Centar za zastupanje građanskih interesa.

Govoreći o načinu razmatranja i obrade revizorskih izvješća o financijskom poslovanju proračunskih korisnika za svaku godinu Zovko je kazala da je praksa povjerenstva za proračun i financije oba doma PSBiH da se detaljno razmatraju negativni revizorski izvještaji, kao i izvještaji u kojima je izneseno mišljenje s rezervom i s rezervom uz isticanje predmeta. Po njenim riječima, od institucija koje su dobile takva mišljenja prethodno se traži pismeno izjašnjavanje o revizorskom izvještaju, razlozima nastanka problema i načinima otklanjanja nedostataka, nakon čega se, u prisustvu revizora i javnosti, obavlja saslušanje predstavnika tih institucija.

Zovko je ocijenila da su dobra suradnja povjerenstava oba doma PSBiH s Uredom za reviziju institucija BiH, kao i način obrade revizorskih izvještaja i izvještaja o reviziji učinka, povećali broj institucija koje imaju pozitivno revizorsko mišljenje. Istovremeno, kazala je Zovko, otkriveni su problemi korisnika proračuna na državnoj razini i predložena su sustavna rješenja tih problema, a unaprijeđena je i financijska disciplina proračunskih korisnika.

Uvodničari na okruglom stolu bili su i zamjenik glavnog revizora u Uredu za reviziju institucija BiH Jasmin Pilica, te predstavnici organizatora, a u raspravu su se uključili i parlamentarci sa različitih razina vlasti u BiH, predstavnici revizorskih institucija iz Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko Distrikta, kao i predstavnici nevladinih organizacija koje se bave načinom trošenja javnih sredstava, priopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije