Strasbourg

Zovko: Kapacitet za brzo raspoređivanje omogućit će EU-u brzo i učinkovito reagiranje na neposredne krize

19.04.2023.
u 15:01

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko sudjelovala je tijekom plenarne sjednice u Strasbourgu na raspravama na nekoliko aktualnih tema, uključujući na raspravi o izvješću o kapacitetu EU-a za brzo raspoređivanje te na vanjskopolitičkim raspravama o potrebi za koherentnom strategijom EU-a za odnose s Kinom, situaciji u Peruu te odnosima EU-a s Irakom.

Kao članica Pododbora za sigurnost i obranu, Zovko je pozdravila novi kapacitetu EU-a za brzo raspoređivanje koji je najavljen prošle godine u sklopu Strateškog kompasa. Kapacitet će se sastojati od 5000 pripadnika, a njegova svrha će biti brzo i učinkovito reagiranje na neposredne krize. Zovko je pozdravila napredak u konceptualnom razvoju kapaciteta EU-a za brzo raspoređivanje te naglasila da mora imati adekvatno financiranje, osoblje, infrastrukturu i integrirane sigurnosne komunikacije. Zovko je zaključila da će on dodati značajnu vrijednost EU-u ne samo da bude bolji saveznik unutar okvira suradnje između EU i NATO-a, već će to također biti važan korak prema tome da postane stvarni i vjerodostojni akter u svijetu.

Jedna od značajnijih rasprava bila je ona o odnosima s Kinom u kojoj je predsjednica Europske Komisije Ursula von der Leyen obavijestila zastupnike o nedavnom službenom posjetu Kini i predstavila glavne elemente budućeg pristupa odnosima EU-a s Kinom. Zovko je kao potpredsjednica Odbora za vanjske poslove tijekom svoga govora istaknula važnost jedinstvenog stajališta Europske unije prema Kini i bliskoj suradnji s transatlantskim i Indo-pacifičkim saveznicima. Nadalje, Zovko je naglasila da je ključno stajati iza vrijednosti EU te u konstruktivnim odnosima s Kinom nastaviti isticati zlouporabe ljudskih prava, podržavati međunarodni poredak temeljen na pravima i promicati fer trgovinu i investicijske prakse.

Tekuća politička i ekonomska kriza koja pogađa Peru od konstitucionalne promijene vlasti prošle godine bila je također na dnevnom redu za vrijeme plenarnog zasjedanja. Zovko je tijekom svoga obraćanja naglasila da je Peru važan partner Europskoj uniji i pozvala sve strane da poštuju i čuvaju pravo na miran prosvjed te osudila svaku uporabu nasilja ili prekomjerne sile. Naglasila je važnost inkluzivnog nacionalnog dijaloga, kao sljedećeg koraka, u pronalaženju kompromisa koji osigurava političku stabilnost i rješava društvene i političke probleme koji su doveli do krize.

Europski parlament je također raspravljao i o odnosima EU-a s Irakom, a Zovko je pritom u svom govoru naglasila dugogodišnje partnerstvo i značajnu financijsku i tehničku pomoć koju EU pruža Iraku od 2003. Pozdravila je nedavni treći sastanak Vijeća za suradnju Europske unije i Iraka koji je potvrdio predanost EU-a podržavanju napora Iraka u političkoj reformi i ekonomskoj rehabilitaciji. Zovko je zaključila da se Irak nalazi na političkom i ekonomskom raskrižju, te da je EU spremna produbiti suradnju kako bi se osigurali mir, stabilnost i razvoj u zemlji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije