SPORNE ŠIFRE O NACIONALNOJ STRUKTURI

Zolić: Bošnjaka će biti manje u BiH, mnogi se izjasnili kao Muslimani

popis, osobna iskaznica
Slavko Midžor/PIXSELL
02.11.2014.
u 10:04

Različiti odgovori se moraju združiti u statističke skupove. Godine 1991. bilo je 74 različita modela okupljanja podataka pa je Bosanaca tada bilo 0,24 posto, a Hercegovaca 0,01 posto

BiH još uvijek čeka objavljivanje konačnih podataka popisa stanovništva, odnosno informacije od broja stanovnika, starosne i spolne strukture, do razine naselja... Iz Agencije za statistiku je rečeno kako se aktivnosti na unosu i obradi podataka popisa stanovništva, kućanstava i stanova 2013. godine u BiH odvijaju prema utvrđenoj dinamici i planu koji je usvojio Središnji popisni ured. Trenutačno je u tijeku rad na ručnoj pripremi i unosu popisnog materijala po popisnim krugovima. Nakon procesa unosa podataka, slijedi statističko čišćenje podataka (data cleaning) koje podrazumijeva jednu od metoda obrade podataka prikupljenih tijekom istraživanja. Vezano uz popis, to znači da se prvo sav popisni materijal skenira u izvornom obliku kakav je došao s terena. Nakon toga prolazi kroz OCR sustav za obradu podataka (optičko prepoznavanje sadržaja popisnice) i smješta se u bazu podataka. Nakon što su podaci uneseni u bazu podataka, pristupa se procesu kontrole podataka (logičke i kontrole kontigenata) čime se otkrivaju dvostrukosti, nejasnoće i nekonzistentnost odgovora.

Statističko čišćenje

Statističko čišćenje podataka popisa prikupljenih na terenu radi se s ciljem da se obradom dobiju stvarni, relevantni i međunarodno usporedivi i priznati podaci o popisu. Prema Zakonu o popisu stanovništva 2013. u BiH, rezultati popisa će se objavljivati sukcesivno do 1. srpnja 2016. Ova informacija najviše je tada obradovala političke analitičare koji su jednoglasni u ocjeni kako su se na taj način izbjegle manipulacije na nedavno održanim općim izborima u BiH. Podsjećamo, preliminarni podaci popisa objavljeni su 5. studenoga prošle godine. Prema tim podacima, popisane su 3,791.662 osobe, i to u FBiH 2,371.603 osobe, u RS 1,326.991 i u Distriktu Brčko 93.028 osoba. Međutim, kao i sve što je u BiH nedorečeno, tako je ostao i popis. Prema izjavama pojedinih demografa, već isplivavaju na površinu manjkavosti vezane uz popis stanovništva. Naime, demograf Hasan Zolić kazao je da je Vijeće ministara bilo dužno donijeti odluku o šifrarniku prije nego što je Zavod za statistiku BiH krenuo u obradu podataka. - Šifrarnik o nacionalnoj strukturi, koji je trebao biti usvojen ranije, zadat će glavobolje nakon popisa, smatra Zolić.

Zabrinuti Bošnjaci

Zbog sličnih pojmova o etničkom izjašnjavanju, rezultati popisa neće biti stvarni pokazatelj nacionalne strukture stanovništva – upozoravaju stručnjaci. “Bit će manje Bošnjaka jer se jedan broj izjasnio kao Muslimani”, objašnjava Hasan Zolić, profesor statistike i demografije. Istodobno, za razliku od Bošnjaka, najbrojnijeg bh. naroda, Jevreji i Židovi, ili Romi i Cigani su svrstani u jednu šifru. Tako Jevreji, odnosno Židovi, mogu koristiti čak 19 modaliteta izjašnjavanja i svi će se u konačnici zbrojiti u jedan statistički skup, dok Romi, odnosno Cigani, na raspolaganju imaju čak 15 naziva. Mnogo je sličnih primjera jer prijedlog metodologije sadrži čak 690 definiranih različitih načina kako su se dosad građani izjašnjavali na popisima. Svi ovi različiti odgovori se u konačnici moraju objediniti u neke statističke skupove. Godine 1991. bilo je 74 različita modaliteta združivanja podataka pa je Bosanaca tada bilo 0,24 posto, a Hercegovaca 0,01 posto.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?