DAR ZA DAN ŽENA

Znate li zašto se danas ženama poklanjaju crveni karanfili? A ako ih volite, evo kako ih možete sami uzgojiti

kafanfil
Goran Kovačić/PIXSELL
08.03.2024.
u 07:59

Ako karanfile želite sami uzgojiti i u njima uživati, ne samo jedan dan, nego mjesecima, sve što vam treba lijepa je lončanica i malo zemlje

Karanfil, i to crveni, cvijet je koji se često daruje za Dan žena. Simbolizira i borbu za radnička prava, a nosi i mnogo druge simbolike kao što su poštovanje, divljenje i zahvalnost. Pokloniti ženi cvijet oduvijek je bio simbol poštovanja, znak zahvalnosti i pažljivosti, a pokloniti joj crveni karanfil na Dan žena simbolizira odavanje počasti na nekom većem nivou, piše Living.

Simbolizira priznanje, jednakost, ravnopravnost. Ako karanfile želite sami uzgojiti i u njima uživati, ne samo jedan dan, nego mjesecima, sve što vam treba lijepa je lončanica i malo zemlje. Ako zemlju kupujete, izaberite laganu, univerzalnu. Zemlja mora uvijek ostati svježa i dovoljno vlažna, stoga redovito provjeravajte nije li vašim karanfilima možda prevruće. Dobro ih je i svakih nekoliko tjedana pognojiti. Karanfili cvatu od proljeća do sredine jeseni.

Važno im je uvijek uklanjati osušene listiće i ocvali cvijet. Narastu od 10 do 50 cm, a najčešće su crvene, ružičaste, bijele i žute boje. Ima ih više 100 sorti, a svima je zajedničko opojan miris i potreba da budu na suncu. Mogu se saditi u lončanicama, u vrt ili na kamenjarima. Savršeno izgledaju i u vazi na stolu. Naravno, osim u crvenoj boji, karanfili dolaze i u drugim bojama.

 

A ako ih želite ove godite uzgojiti sami, evo šest sjajnih savjeta:

1. Bolje će uspijevati ako tegle umjesto u interijeru, držite vani, ali nipošto na direktnom suncu. U svakom slučaju neka mjesto bude sunčano i toplo.

2. Ako ih uzgajate u interijeru, kao sobnu biljku, temperatura ne treba biti visoka, dovoljno je da mjesto bude sunčano. Inače, osim u tegli, karanfile možete saditi u kamenjaru ili vrtnim gredicama.

3. Redovno ih i obilato zalijevajte, naročito u ljetnim mjesecima – pazite da zemlja uvijek bude vlažna. Također, možete prskati i listove.

4. Zemlja u koju ih sadite neka bude drenirana, tako da bude propusna za suvišnu količinu vode.

5. Budite ažurni i u prihranjivanju i činite to otprilike svaka dva tjedna. U zimskim mjesecima cvijet ne treba gnojiti.

6. Kako bi bolje uspijevali, potrebno je redovito skidati ocvale listove, kako bi mogli izrasti novi.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije