IMAJTE NA UMU

Znate li koja je razlika između maslaca i margarina? Velika....

05.10.2017.
u 16:52

Maslac je proizvod za čije se nastajanje koristi mlijeko ili vrhnje. Upravo stoga se smatralo da je riječ o proizvodu, koji u usporedbi s margarinom, više deblja.

Posljednjih godina bilo je mnogo rasprava na temu je li zdravije konzumirati maslac ili margarin, a mnogi ne znaju razliku između ta dva proizvoda. Margarin je jeftiniji proizvod od maslaca stoga je i češći u domaćinstvima. Ali što to zapravo jedemo? 

Maslac

Maslac je proizvod za čije se nastajanje koristi mlijeko ili vrhnje. Upravo stoga se smatralo da je riječ o proizvodu, koji u usporedbi s margarinom, više deblja. Sadrži laurinsku kiselinu koja pomaže u liječenju gljivičnih infekcija, lecitin koji blagonaklono djeluje na pamćenje i sudjeluje u metabolizmu kolesterola i arahidonsku kiselinu. Riječ je o masnim kiselinama koje štite probavni trakt od raznih infekcija i pomažu apsorpciju vitamina A, D, E i K. Ipak, maslac koji se dobiva od mlijeka sadrži čak 35 kalorija po žličici i prava je energetska bomba. Maslac je izveden iz grčke riječi boutoron što znači "kravlji sir".

Margarin

Margarin se počeo proizvoditi početkom 19. stoljeća kao jeftinija verzija maslaca, radio se na životinjskoj masti, a u modernije doba biljno ulje je sastavni dio margarina. Proizvodi se procesom hidrogenizacije pri čemu nastaju transmasne kiseline koje loše djeluju na krvne žile. Riječ je o procesu dodavanja atoma vodika kako bi se od ulja dobilo kruto stanje, ali i zbog okusa te produljenja roka uporabe proizvoda. Obogaćen je vitaminima topivima u mastima (A, D i E) i ne sadrži kolesterol. Margarin dobiva svoje ime od prvobitnih primarnih sastojaka, masne kiseline pod nazivom "margarinska kiselina", izvedene od grčke riječi margaron koja znači "biser".

Zbog niza sastojaka u margarinu i industrijskog postupka, mnogi ga smatraju uzročnikom srčanih tegoba, krivcem za visoku razinu štetnog kolesterola, neravnotežu hormona, problema sa štitnjačom i sl. 

Maslac se pak sastoji od zasićenih masnoća koje povećavaju rizik od kardiovaskularni bolesti i kolesterol ako se uzimaju u prevelikim količinama, ali su stabilnije pri zagrijavanju u odnosu na transmasne kiseline iz margarina koje pri zagrijavanju postaju nestabilne. Maslac je bogat izvor vitamina K2 koji sprečava kalcifikaciju arterija te vitaminima A, D i E koji jačaju imunitet. Ali margarin ne sadrži kolesterol i često se u proizvodnji obogaćuje vitaminima. 

Što jesti? Odluka je na vama...

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije