IDEALAN RAZMAK

Znanstvenici otkrili: Koliko treba čekati između dvije trudnoće, bez obzira na dob?

01.11.2018.
u 18:54

Ovisno o dobi, kratak interval između dvije trudnoće može imati posljedice na zdravlje majke i djeteta

Idealno vrijeme između dvije trudnoće je 18 mjeseci, otkrila su nova istraživanja objavljena u časopisu JAMA Internal Medicine. Ako se čeka godinu i pol, smanjeni su potencijalni rizici za majku i dijete, otkrili su znanstvenici.  

- Naše istraživanje pokazalo je veći rizik i za majku i za dijete ako su trudnoće preblizu, uključujući i žene starije od 35. godine, rekla je autorica Laura Schummers 

Dodala je kako je ovo istraživanje posebno važno za starije žene jer su one sklonije ostati dvaput trudne u kraćem vremenskom roku. 

Ako je razmak između dvije trudnoće manji od 18 mjeseci, povećava se rizik za žene, bez obzira na njihovu dob - žene koje imaju 35. godina ili više riskiraju vlastito zdravlje i zdravlje djeteta, dok žene u svakoj dobi riskiraju zdravlje djeteta

Istraživanje je rađeno na preko 150 000 zdrastvenih kartona majki i djece u Kanadi, a željelo se utvrditi kako ženine dobi i razmaka u trudnoći, odnosno različitih rizika koji se pritom javljaju. Otkriveno je da, ako je taj razmak kraći od godinu i pol, postoji veći rizik od lošeg ishoda trudnoće.  

Žene u dobi između 20 i 34 godine koje su ostale trudne šest mjeseci nakon poroda djeteta, imale su 8,5% veći rizik od prijevremenog poroda. Za razliku od njih, kod žena koje su čekale 18 mjeseci, taj je rizik bio 5%. 

Žene u dobi od 35 godina i više koje su ostale trudne šest mjeseci nakon poroda djeteta, imale su rizik 1,2% rizika od smrtnosti majke ili neonatalnog morbiditeta djeteta. Postojala je i 6% šanse za prijevremeni porod. Kod žena koje su čekale godinu i pol, rizik je smanjen na pola posto, prenosi IFLScience. 

Istraživanje je pokazalo da svaka dobna skupina ima različite zdrastvene rizike, a autori su posebno upozorili mlađe žene. Dr. Sonia Hernandez-Diaz, profesorica epidemiologije na Harvardu, rekla je:

- Kratki razmak između trudnoće može biti i posljedica neplanirane trudnoće, a to se najviše događa kod mlađih žena. 

Kako do toga ne bi došlo, doktorica je zaključila da se treba suzdržati od nezaštićenih spolnih odnosa, ali i pripaziti na pristup kontracepciji poslije poroda.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije