Đorđe Krivokapić

Znanje najbolje rješenje za fenomen 'lažnih vijesti'

20.06.2017.
u 09:40

Fenomen lažnih vijesti (fake news) jedna je od glavnih tema dvodnevne konferencije o slobodi medija u nestabilnom okruženju, koju je u Beču organizirao Ured predstavnika OESS-a za slobodu medija.

Među 200 međunarodnih eksperata na konferenciji je i ekspert s Fakulteta organizacijskih znasnosti Sveučilišta u Beogradu dr. Đorđe Krivokapić, koji je u kraćem razgovoru za Fenu istaknuo da je lažna vijest postojala oduvijek, ali da postoji razlika između lažne i neistinite vijesti.

- Neistinita vijest proizilazi iz toga da novinar nije dobro radio svoj posao, da nije koristio pravila struke na adekvatan način. Lažna vijest je kada novinar uopće nije imao namjeru izvještavati u javnom interesu, već je iskoristio poziciju da može kreirati vijest za koju od početka zna da u sebi ima neistinitu informaciju. Znači ono što razlikuje lažne od neistinitih vijesti je namjera da se utječe na javno mnijenje i da se određena informacija ubaci u javni diskurs - kazao je Krivokapić.

U posljednje vrijeme osnovni problem proizilazi iz okolnosti da se medijsko okruženje promijenilo i da ljudi masovno koriste Facebook i da samim tim ne postoji odgovornost samih medija.

- Jedan medij koji je napravljen danas i potpuno je izmišljen ima vijest na Facebooku koja izgleda isto kao vijest New York Timesa ili Guardiana. Za običnog čitatelja koji nema dovoljno digitalne i medijske pismenosti, ta vijest izgleda isto - naveo je.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije