Crnadak:

Značajna podrška IAEA-e Bosni i Hercegovini na polju medicine

30.05.2017.
u 13:58

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sudjelovao je danas u Beču na Međunarodnoj konferenciji o programu tehničke suradnje, koju organizira Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Crnadak se obratio sudionicima u uvodnom dijelu Konferencije, u okviru segmenta na visokom nivou, na kojem se diskutiralo o razvitku tehničkih programa podrške koju Međunarodna agencija za atomsku energiju pruža državama članicama u cilju razvoja nacionalne infrastrukture za nuklearnu sigurnost i podrške nacionalnim razvojnim programima.

Šef bh. diplomacije istaknuo je da je Bosna i Hercegovina nenuklearna zemlja, da ne posjeduje nuklearne elektrane ili istraživačke reaktore i da se nuklearna tehnologija koristi isključivo u mirnodopske svrhe: industriji, znanosti, i osobito medicini.

Podvukao je značaj podrške IAEA Bosni i Hercegovini na polju medicine, čime su stvoreni bolji uvjeti za radiološku terapiju i razvoj nuklearne medicine i to prije svega kroz stručno osposobljavanje medicinskih stručnjaka. Od 1995. godine ukupno 215 stručnjaka iz različitih područja nuklearne znanosti i tehnologije iz BiH dobilo vrijedne prilike za specijalizaciju.

Posebno je značajnim istaknuo projekat tehničke suradnje koji je IAEA provela u BiH i koji je pomagao uspostavi radioloških centara u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu i Kliničkom centru Banja Luka, te u još tri bolnice u BiH.

Nakon izlaganja na navedenoj Konferenciji, Crnadak se sastao s generalnim direktorom IAEA Yukia Amanom. Predmetni susret bio je prigoda da se razgovara o suradnji nadležnih institucija BiH sa Agencijom smještenom u Beču, nastavku podrške projektima Agencije, kao i rezultatima nedavnog posjeta direktora Amana BiH, priopćeno je iz Ured za odnose s javnošću MVP-a BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije