OPASNOST

Zmije nisu ugibale zbog slabe zime, slijedi najezda

'03.07.2013., Osijek - Osjecki JPVP odrzali su trening i obuku u svojoj postrojbi u ZOO vrtu kako bi uvjezbali hvatanje zmije. Osjecki vatrogasci jedini su u Hrvatskoj koji hvataju zmije po kucama i g
'Marko Mrkonjic/PIXSELL'
09.05.2014.
u 09:20

Uskoro će većina zmija početi napuštati svoja legla. Većina nije uginula zbog slabe protekle zime

Blaga zima ove godine, te obilne padaline zadnjih nekoliko tjedana i rast temperatura zraka za posljedicu će imati najezdu zmija. Na području Banje Luke već je otkriveno nekoliko legla koja su se primakla naseljima ovoga grada, a slični prizori mogu se očekivati i u Hercegovini uskoro. - Zima je bila toliko blaga da nije mogla ubiti ove životinje. Sada će prvo na površinu izlaziti ženke, a zatim i mužjaci. Dolazi sezona parenja i sigurno je kako ćemo ove godine imati daleko više zmija nego što je to bilo ranijih godina - rekao nam je Stjepan Prgomet, direktor Veterinarske stanice Mostar. Na pitanje hoće li obilne kiše i poplave približiti zmije gradovima, naš sugovornik nam je rekao kako je i to moguće.

- Svi ovi događaji mogu dovesti do toga da se legla približe gradovima. Ipak, trebamo znati kako zmije bježe od naseljenih mjesta i ljudi, tako da će i te životinje, ako ih vremenske neprilike približe gradovima, vjerojatno ponovno tražiti put prema područjima gdje nema ljudi - smatra Prgomet. Već prošle godine je zabilježen trend rasta broja zmija u Hercegovini. Zabilježeno je nekoliko slučajeva ugriza, a na sreću, medicinske ekipe su reagirale na vrijeme i nije bilo ljudskih žrtava. Stručnjaci pozivaju na pojačan oprez, osobito u prigradskim naseljima gradova. Također, pojačan oprez je nužan i tijekom boravka u prirodi, te prilikom obavljanja radova na njivama. - Ne očekujemo samo pojačan broj zmija nego i svih ostalih gmazova. Bojimo se kako ćemo tek idućih mjeseci početi osjećati posljedice blage zima i izuzetno visokih temperatura za vrijeme zimskih mjeseci. Problem predstavljaju i komarci kojima su ovakvih vremenski uvjeti odgovarali, a koji na području Hercegovine prenose opasne bolesti - zaključili su naši sugovornici, te još jednom pozvali sve građane na pojačan oprez.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije