Eastern Mining otvara stotine novih radnih mjesta

”Zlatni” rudnik u Varešu s iskopom počinje u ovoj godini

15.06.2022.
u 21:46

Na kopu Rupice izvode se završne pripreme za početak iskopa olova, cinka i barita. Uz navedene minerale ovo područje je, kako su pokazala istraživanja, bogato i zlatom, srebrom i bakrom

Pandemija koronavirusa, visoka inflacija i nestabilnosti na svjetskom tržištu nisu poremetile planove s vraćanjem Vareša na kartu velikih rudarskih mjesta. Od eksploatacije ruda u ovom gradu koju će provoditi tvrtka Adriatic Metals, odnosno njezina podružnica Eastern Mining dijeli nas tek nekoliko mjeseci, piše Večernji list BiH

Na kopu Rupice izvode se završne pripreme za početak iskopa olova, cinka i barita, priopćili su. Uz navedene minerale ovo područje je, kako su pokazala istraživanja, bogato i zlatom, srebrom i bakrom.

Sve u znaku rudnika

Iako zlato nije primarni mineral, ovaj se rudnik zbog benefita koje će donijeti ovom kraju, ali i cijeloj BiH može nazvati zlatnim. Načelnik općine Vareš Zdravko Marošević kazao je za medije kako se krajem godine može očekivati prva eksploatacija. Ipak, pravi zalet očekuje se tijekom iduće godine.

Sam rudnik zapošljavat će oko 300 radnika, ali kroz prateće i servisne poslove, transportne kompanije, tvrtke koje trebaju osigurati druge stvari, kao što su napajanje strujom i vodom, ta brojka bit će mnogo veća i teško je i procijeniti točan broj. Marošević objašnjava kako je posljednjih mjeseci sve u znaku otvaranja rudnika koji bi ovoj općini, ali i cijeloj BiH trebao donijeti nove vrijednosti. Natječaji za primanje novih radnika otvoreni su svaki dan. Budući da na tržištu nedostaje određenog kadra, zainteresiranima se nude prekvalifikacije. Otvoren je i tečaj engleskog jezika koji želi pohađati više od 300 stanovnika ovog malog mjesta. U strukovne škole u ovom dijelu BiH ponovno se uvode rudarski smjerovi, a stipendijom od 250 KM i zajamčenim radnim mjestom učenike se potiče na odabir upravo tog smjera. U iskopu mineralnih sirovina svi oni vide priliku za ostanak u BiH, sa svojim obiteljima. Pored toga što će otvaranjem rudnika veliki broj domaćeg stanovništva biti zadržan u svom kraju, Vareš će dobiti i nove stanovnike.

- Ovo je projekt koji prelazi i općinske i županijske i državne okvire - kaže Marošević. Dodaje kako se svaki dan daju dozvole strancima jer mnoga stručna radna snaga ne postoji u BiH i morat će se dovesti iz drugih zemalja.

- Prema informacijama koje imam, to će biti kompanije iz Rumunjske, Bugarske, Srbije, Turske i Sjeverne Makedonije - ističe načelnik Vareša. Naglašava kako je ovaj rudnik olova, cinka i barita pokretačka snaga, kao što je to nekad bio rudnik željezne rude. Priliku za zaposlenje vide i inženjeri iz Sarajeva, Tuzle, Olova, koji su se s obiteljima već doselili u Vareš. Iz tvrtke Adriatic Metals, čija bh. podružnica Eastern Mining razvija ležišta mineralnih sirovina u Varešu, kažu da su aktivnosti pripreme gradilišta na površinskom kopu Rupice dobro napredovali te da će prva faza izgradnje podzemnog dijela uskoro početi.

Dva istražna lokaliteta

Neposredni početak izgradnje nižeg ležišta označit će početak triju faza iskopavanja na Rupicama. Prva faza podrazumijeva istovremenu izgradnju dva ležišta od gornjeg i donjeg portala, do dvije paralelne razine proizvodnje rudnog tijela Rupice. Očekuje se da će prva faza biti dovršena tijekom četvrtog kvartala 2022. Druga faza rudarenja počet će početkom prvog tromjesečja 2023. izgradnjom proizvodne razine, poprečnim rezovima, ostalim razvojnim pogonima i instalacijom podzemne infrastrukture spremne za proizvodno rudarenje.

Iz Adriatic Metalsa ističu kako su počeli radove na vučnoj cesti koja spaja Rupice s Varešom, a da je riječ o ozbiljnim namjerama, pokazuje i činjenica da kreću radovi na tvornici za preradu. Inače, kako na službenoj stranici navodi Eastern Mining, projekt Vareš sastoji se od dvaju istražnih lokaliteta,

Veovača i Rupice, na kojima je ranije vršena eksploatacija olova, cinka i barita. Pogon je prestao s radom prije početka rata, početkom 90-ih godina prošlog stoljeća. Depoziti su podvrgnuti opsežnom istraživanju i sadrže značajne količine olova, cinka, srebra, zlata, bakra i barita. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?