Promocija “Kirurgije”

Životno-znanstveno djelo koje nastaje jednom u životu

BiH,27.05.2016.Mostar , Mepas,  Promocija knjige Kirurgija Dr Ante Kvesica, Photo:Stojan Lasic
29.05.2016.
u 08:00

Na marginama XIII. simpozija za dječju kirurgiju i urologiju, pred velikim brojem uzvanika u hotelu Mepas u Mostaru, svečano je predstavljena knjiga - udžbenik “Kirurgija” autora dr. Ante Kvesića i njegovih suradnika.

Riječ je o kapitalnom djelu medicine namijenjenom studentima medicinskih fakulteta i liječnicima, u čijem su kreiranju sudjelovali ugledni hrvatski kirurzi, i to Josip Paladino, Zdenko Stanec, Ivan Gilja, Šime Vučkov, Zdrinko Brekalo, Branko Bakula, Nedo Bukvić, Željko Bušić, Gordan Galić, Igor Nikolić i Igor Rudež. Knjiga obuhvaća deset osnovnih kirurških cjelina: dječja kirurgija, abdominalna kirurgija, neurokirurgija, torakalna, vaskularna, kardiokirurgija, traumatologija, urologija, plastična rekonstrukcijska i estetska kirurgija te ratna kirurgija. Predstavljači knjige bili su predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović, mons. Ratko Perić, prof. dr. sc. Ivo Čolak, prorektor Sveučilišta u Mostaru, najugledniji hrvatski neurokirurg dr. Josip Paladino, dr. Bojan Biočina, predstojnik Klinike za kardijalnu kirurgiju Zagreb, prof. dr. sc. Milenko Bevanda, dekan Medicinskog fakulteta Mostar, te Anđa Raič iz Medicinske knjige.

Bio je to veliki društveni događaj na kojem se moglo čuti dosta pametnih stvari od mudrih ljudi punih životnog znanja i iskustva. Govoreći o knjizi, Čović je zahvalio svima koji su sudjelovali u njezinoj izradi jer su studenti dobili vrijedan udžbenik iz kojeg će crpiti svoja znanja.

“Mostar mora biti središte koje će nas okupljati a ne iz kojeg će se odlaziti. Ova knjiga služi nam na ponos, kao i Simpozij zbog kojega smo opet u središtu europske medicinske javnosti”, kazao je dr. Čović. Poučno malo predavanje o medicinskim pojmovima iz Biblije kazivao je biskup Perić citirajući sveti spis: “Onaj tko griješi pred stvoriteljem svojim neka padne u ruke liječničke”. Govoreći o knjizi, prof. dr. sc. Ivo Čolak kazao je kako vrijednost svake knjige, pa i ove, pokazuje vrijeme.“Znam koliko je godina nastajalo ovo djelo i mogu slobodno kazati kako je riječ o životno-znanstvenom djelu koje nastaje jednom u životu. Siguran sam da ono neće završiti kao suvenir, već će služiti znanosti”, istaknuo je prof. dr. sc. Čolak. Knjiga ima 1800 stranica i jako je sadržajna, suvremeno koncipirana, pisana je jednostavnim jezikom bez suvišnih kompliciranja, što će studentima olakšati usvajanje znanja. “Ova knjiga pojavila se kao svjetlo na horizontu, prilagođena je bolonjskom procesu”, ocijenio je dr. Bevanda, dok je dr. Biočina ustvrdio kako je “znanje paradigma ove knjige”. S druge strane, dr. Paladino je kazao kako je ova knjiga dar i simbol. “Ona je dar mudrih pametnima, simbol je zbog autora koji su sudjelovali u njezinu nastanku, a riječ je o hrvatskim liječnicima iz Hrvatske i dijaspore. Knjiga je poruka da možemo i moramo biti skupa za dobrobit hrvatskog naroda”, istaknuo je dr. Paladino. Na kraju predstavljanja obratio se i “krivac” za nastanak ove knjige dr. Ante Kvesić, ravnatelj SKB Mostar, kazavši kako je na knjizi rađeno 5-6 godina i u njoj je sublimirano 12 knjiga. “Znamo da studenti ne vole velike knjige. Zato smo pokušali napraviti knjigu koja neće biti prevelika, a koja će opet biti dovoljno velika da ne bude samo informativna i da se iz nje može steći kvalitetno znanje”, kazao je Kvesić, ponosan na činjenicu što autori ove knjige dolaze iz svih hrvatskih bolnica. Voditelj programa bio je Veselko Čerkez, a u glazbenom dijelu nastupila je klapa Hrvoje iz Mostara.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije