oporavak od korone

Život s post covid sindromom: "Sve je bilo teško, ne možeš do zraka"

HRT
28.10.2021.
u 19:26

- Sve normalne radnje koje radiš, sve je to bila jako teško, ne možeš do zraka, moraš stati i tako, opisuje Božena Skozrit, Bedekovčina.

Pacijentima koji i tri mjeseca nakon što su preboljeli COVID imaju poteškoća s disanjem i bolovima u mišićima, preporučuje se plućna rehabilitacija koja se u Hrvatskoj odnedavno može obaviti i u Specijalnoj bolnici u Krapinskim toplicama.

Božena Skozrit koronu je preboljela prošle zime. Dugotrajna visoka temperatura i upala pluća ostavili su trag. Jednostavne aktivnosti poput kuhanja kave ili šetnje postale su preteške, javlja HRT

- Sve normalne radnje koje radiš, sve je to bila jako teško, ne možeš do zraka, moraš stati i tako, opisuje Božena Skozrit, Bedekovčina.

I nije jedina, pokazalo se da 10-30 posto osoba razvije post covid sindrom.

- Ono što je zanimljivo jest da se ne javlja samo kod ljudi koji su imali težu kliničku sliku, moguće je i kod onih koji su imali lakšu kliničku sliku da im se simptomi prolongiraju i nakon 12 tjedana, objašnjava dr. sc. Darija Granec, voditeljica tima POST-COVID-19 rehabilitacije.

Prva grupa pacijenata u Specijalnoj bolnici tek je završila 15-dnevnu terapiju, cilj je vratiti mišiće u formu. Specijalna bolnica Krapinske Toplice novom terapijom napravila je stručni iskorak.

- U našoj županiji toga do sad nije bilo, trebalo smo i educirati troje liječnika i sedmero fizioterapeuta, kaže Željka Žnidarić, ravnateljica Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice.

Županija je kupila 100 tisuća kuna vrijednu opremu, na terapiju uputnicom šalje pulmolog, vježbe se provode individualno. 

- Kod gospođe smo provodili trening na biciklu, provodili neke druge vježbe kako bismo ojačali velike mišićne skupine, da bi u konačnici ona osjetila lakoću svladavanja napora, pojašnjava dr. med. Domagoj Andrić, fizijatar.

- Prije nisam mogla doći do zraka sad je bolje, nasmijano će Božena.

Sad može i u šetnje, ali kavu ne kuha. Njih i okus polako su se vratili, kaže, ali okus nekad omiljenog napitka nikako joj ne odgovara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije