Šokantan iskaz Tužiteljstvu BiH zamjenika predsjednika Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH

Živković žrtva atentata zbog upućivanja na zloupotrebe u Komisiji za vrijednosne papire

21.03.2023.
u 16:50

Zamjenik predsjednika Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH Matej Živković, koji je teško ranjen u atentatu u Sarajevu prije godinu dana, dao je opširan iskaz Tužiteljstvu BiH u kojem iznosi ozbiljne optužbe na račun svojih kolega u Komisiji, a makinacije u njezinu radu navodi kao motiv za njegov pokušaj ubojstva, piše Večernji list BiH. Živković je prošloga tjedna, nakon godinu dana šutnje, upravo u intervjuu za Večernjak nagovijestio moguću pozadinu atentata. Sada je o svemu informirao i istražna tijela.

Što je znao Živković

Komisija za vrijednosne papire Federacije BiH svojim odlukama već dugo izaziva kontroverze, ali sada bi sve, osim otvaranja opsežne istrage o njezinu radu, bilo skandalozno. Kako se neslužbeno doznaje, tužitelji već u nekoliko predmeta obrađuju podatke vezane uz djelovanje Komisije za vrijednosne papire u kojoj godinama glavnu riječ vode kadrovi vrlo bliski SDA. Živković, koji se nakon dugotrajnog oporavka vratio na posao u Sarajevo, ali uz policijsku zaštitu, u svom šokantnom iskazu podsjeća da je upravo u vrijeme njegova pokušaja ubojstva, koje do danas nije razriješeno, intenzivno surađivao s tužiteljstvima i SIPA-om na slučajevima iz njegove ekspertize i nadležnosti Komisije za vrijednosne papire FBiH. Riječ je o slučajevima “Bosnalijek” pred državnim i županijskim Tužiteljstvom i slučaju “Profit” koji se vodi na Županijskom sudu u Sarajevu. On izražava otvorenu sumnju da je sve što je tražio unutar Komisije preko tajnika ove institucije dojavljivano osobama protiv kojih se vode postupci u slučajevima u kojima je svjedočio. Zadnji takav materijal je, ističe Živković, tražio na sam dan ranjavanja - 16. ožujka 2022. godine. Iako ne želi prejudicirati rezultate istrage njegova pokušaja ubojstva, u opsežnoj izjavi Tužiteljstvu BiH Živković vrlo izravno dovodi u vezu ono što mu se dogodilo s njegovim višegodišnjim upućivanjem na nezakonite aktivnosti i zloupotrebe bivših i sadašnjih članova Komisije za vrijednosne papire. Navodi da se u Komisiji zloupotrebljavala autonomija koju ima ta institucija kako bi se provodili ciljani nadzori “u cilju kriminalizacije pojedinaca i gospodarskih poduzeća”, a istodobno je propuštano poduzimati nužne mjere u nekim drugim predmetima iz nadležnosti Komisije. Kao primjer navodi slučaj trgovine dionicama Bosnalijeka i Triglav osiguranja.

Koje su posljedice

Uz konstataciju da je KVP “otuđeni centar moći” koji nikome ne odgovara ni obligacijski ni kazneno, Živković iznosi vrlo kompromitirajuće tvrdnje. Veliki dio zaposlenika je, ističe, interesno, ali i rodbinski povezan sa subjektima koje bi trebali regulirati i nadzirati. Tako pojedini zaposlenici imaju članove obitelji zaposlene u institucijama tržišta kapitala, poput Registra vrijednosnih papira, burze, investicijskih fondova i brokerskih kuća, odnosno članove obitelji koji su vlasnici tvrtki interesno povezanih s ovim i drugim subjektima. - Tijekom prošlosti pojedinim zaposlenicima su društva iz nadležnosti nadzora i regulacije Komisije plaćala privatne troškove, od zabavnih sadržaja pa sve do liječenja - navodi Živković. Naglašava da je na sve to upozoravao kolege, ali bez željenog rezultata.

- S ovim vremenskim odmakom postalo mi je jasno kako su sva moja nastojanja i razgovori, svi argumenti koje sam dijelio s kolegama u uskom krugu članova Komisije komunicirani prema eksternim interesnim skupinama koje su nastojale ovladati Komisijom kako bi se praksa iz prethodnog razdoblja nastavila, a kojima sam ja bio ogromna smetnja. Upravo je zato bjelodano jasno da je vrlo brzo nakon imenovanja nove Komisije počelo planiranje mog nasilnog odstranjivanja, koje je kulminiralo dvostrukim pokušajem ubojstva - ističe Živković, podsjećajući na raniji “incident” za koji je također uvjeren da je mogao završiti tragično za njega. Ako je i dio onoga što Živković navodi u svom opsežnom i detaljnom iskazu točno, rad i odluke Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH itekako su kompromitirani. Osim što postoje očite sumnje u povezanost ovih aktivnosti s pokušajem ubojstva Mateja Živkovića, jasno je da se otvara prostor i za kriminalističku istragu djelovanja jedne od najvažnijih institucija za reguliranje i nadzor poslovanja u Federaciji BiH. Ovakva situacija može imati dalekosežne posljedice i na strana ulaganja jer očito rad Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH ne ulijeva povjerenje u funkcioniranje pravne države.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije